-----------------------------------
MirceaDP
27 Oct 2015 17:36


-----------------------------------
"Auriga", multumesc mult!!!  Se pare ca efectul nu e asa cum am crezut initial. Chiar daca stelele "alese" sunt la doar 2-3 diametre venusiene (asa pare din imagine), si nu la cateva zeci, unde efectul trebuia sa fie mai mare (arcminute), tot ar fi trebuit sa apara devieri de ordinul arcsecundelor, catre exterior, fata de Venus. Din cate imi dau eu seama nu s-a detectat asa ceva, deci ramane "varianta B", la care m-am gandit in 15 oct. si la care m-am referit cand am zis ca efectul ar putea fi mult mai mic. Conform variantei B, devierile sunt limitate (din pacate nu am cum sa stiu exact la ce valoare, dar poate fi sub arcsecunda) de un anumit fenomen/proprietate, iar asta inseamna ca acolo unde ar trebui sa fie deviere mai mare de o arcsecunda, sa nu se produca devierea deloc, iar acolo unde se poate produce sa aiba o valoare mica (sub arcsecunda, cum ziceam), poate prea mica pt.acuratetea aparaturii/observatiei. Din 15 oct. am tot vrut sa scriu asta, dar inca mai speram sa nu apara limitarea, asa ca n-am mai scris explicit cat de mult poate scadea devierea. Imi cer mii de scuze  :oops: 

Daca precizia datelor din tabel este suficient de buna (zecime sau chiar sutime de arcsecunda), atunci poate merita verificata/calculata deplasarea fata de Venus pt. fiecare stea, pt.ca ar putea sa apara devierea prezisa & permisa de varianta B.

Asa cum am promis, pana la urma voi explica ce si cum (teoria mea), ca sa intelegeti de ce am indraznit sa va cer colaborarea, de ce acest efect ar fi putut sa fie atat de mare cat am crezut initial si, respectiv, ce anume il limiteaza. Ma gandesc sa ma inscriu pe http://www.scientia.ro/forum si sa expun acolo, treptat, ideile mele. Stiu ca si aici este sectiune de Fizica, dar acolo mi se pare totusi mai potrivit. Va tin la curent.

Auriga, daca vrei pot sa-ti trimit pe e-mail "lucrarea" mea. E in limba engleza si se refera la relativitate, dar e scrisa cam la nivelul cartii lui Brian Greene (apropo, a citit-o cineva?), adica accesibila si ne-fizicienilor. Dupa ce o citesti, putem sa o si discutam la o bere. Fac cinste :)