-----------------------------------
CAdi
31 Oct 2015 12:50


-----------------------------------
Acele articole de la NASA  se refera la analiza spectrala a luminii venita de la Pluto 
care a fost captata de telescoapele de pe Terra si care este prelucrata de un spectroscop.
Metan se gaseste pe Pluto ,dar pe suprafata lui asa cum ne-a transmis sonda New Horizons ,
nu in atmosfera lui Pluton. Acestea sunt datele ... pana acum.


Am sa va spun ce vad eu ca este ciudat la Pluto si totodata poate si cercetatorilor de la NASA
precum Alan Stern si Silvia Protopapa.
In primul rand cateva date cunoscute, transmise pina in prezent de sonda New Horizons ,
despre Pluto:
Pluto are apa inghetata si blocuri mari de metan inghetat la suprafata. 
Pluto are o atmosfera densa care se situeaza pana la inaltimea de 114 km. 
Ea este alcatuita din azot si monoxid de carbon .In atmosfera lui Pluto predomina o ceata deasa formata din acele tholins,despre care am mai vorbit. 
Dupa ultimile date transmise de sonda New Horizons ,Pluto in deplasarea lui pe orbita are o coama alcatuita in principal din azot  si pierde cam 500t/s din atmosfera  sa in spatiu.
Ce este ciudat la Pluto ?
In principal faptul ca ceata are culoare albastra in bataia razelor soarelui .Apoi faptul ca pe langa 
apa inghetata care apare  in imaginile transmise de culoare albastra mai sunt prezente   si portiuni de la  suprafata lui Pluto in care apa are culoarea rosie !
Apoi prezenta acelor macromolecule numite tholins .
Sigur mai exista si sublimarea de care vorbeste Nobody ,dar asta inseamna ca Pluto ar putea avea
izvoare termale subterane de care amintea  Teo sau poate un Vulcan activ caci este greu de crezut ca se poate produce o sublimare  la -190*C sau la -200*C  atunci cand orbita lui Pluto 
este mai apropiata de Soare,la periheliu .
O alta curiozitate surprinsa in imaginile transmise de New Horizons este ca masa de gheata isi 
schimba forma !
Vorba lui Andi se pare ca Pluto este viu !
Dar daca Pluto are izvoare termale, atunci ,...