-----------------------------------
Dyptorden
04 Noi 2015 01:36


-----------------------------------
Barlow pt ce mi-ar fi bun, concret, pt telescopul meu? Doar sa imi faca 25 mm-ul 12.5? sau este si pt altceva?
Barlow-ul cam atat face... (bun) ... multiplica marirea. Reversul medaliei insa este ca scade Field of View. Drept urmare, o solutie mai buna (dar si <mult> mai scumpa) este un Powermate (TeleVue)

Dypto, si pe mine ma intereseaza mult Uranus, chiar daca e mic, doar sa stiu ca l-am vazut. Nu stii, pe telescopul meu ar aparea macar ca un disc, catusi de minuscul?
Cunosc foarte bine sentimentul pe care il traiesti cand stii ca vezi ceva chiar si fara detalii :)
Eu am observat Uranusul acum 2 seri pe un cer decent la o marire de 192x cu un Newt de 8'. Nu am distins lunile (desi conform simularii din Stellarium ar fi trebuit sa le vad) si greu daca imi dadeam seama ca (datorita discului) pare a avea o forma eliptica. Comparativ cu o stea, e mai mare si conturul pare usor blurat... ca un efect de feathering. Dupa ce il privesti minute in sir, daca te muti pe orice stea apropiata vei observa diferenta. Am incercat si pe o marire de 282x dar turbulentele atmosferice mi-au spus ca ... NU. :)