-----------------------------------
Dyptorden
04 Noi 2015 12:39


-----------------------------------
Multumesc pentru raspunsuri. Iar am intrebari noi, daca aveti rabdare cu mine :)
Azi dimineata am vazut Jupiter, cu 25mm-ul am distins nu 4, ci 6 luni, patru cum trebuie si doua mai sus, parca in jurul lui, e posibil asa ceva? Sau erau stele in background?
Probabil erau alte 2 stele... cel putin pe la 5 juma, conform Stellarium,  HIP 54904 era pe traiectoria lunilor.


Plossl 6 mm a fost un esec :( tot nu il pot focusa, se vede mai mare, dar ca si cum l-as vedea prin ochi inlacrimati, nu se cristalizeaza. Aia inseamna ca nu e colimat bine telescopul? 
Cel mai probabil erau turbulente. 


La prospect la Heritage a scris ca pot sa imi fac eu colimator dintr-un tubulet de filme foto... e posibil asa ceva? 

Am recomandat aici : http://astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=14369&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight= o lista de produse printre care si capacel de colimare. Eu personal mi-am luat un astfel de capacel tarziu tare. Poti intradevar colima cu ajutorul unui tub de film de 35mm. Eu asa am colimat o perioada foarte lunga si am fost/sunt foarte multumit. Se gasesc tutoriale pe net despre colimare.
La orice studio foto gasesti un astfel de tub... trebuie doar sa dai o gaura foarte mica in mijloc. (sa ai grija sa nu scapi tubul in telescop :) )