-----------------------------------
Teo
04 Noi 2015 19:11


-----------------------------------
Fiecare are dreptul sa isi spuna opinia personala rezultata din propriile experiente.
Mi-au trecut prin mana multe instrumente, atat chinezesti cat si din alte tari (inclusiv home-made). Stiu foarte bine la ce puteri si in ce conditii se pot face observatii planetare sau DSO  si cam ce asteptari sa am de la un instrument astronomic.
La momentul actual pot sa discern intre un instrument bun si unul slab sau "un gunoi" atunci cand privesc prin el.
Cand spun "chinezarie" ma refer la kitsch-ul chinezesc lucrat prost, si vandut sau promovat sub forma a ceva bun. Chinezii fac si lucruri bune, lucrate ingrijit, dar preturile sunt pe masura.
Parerea mea fata de acest instrument este cea mentionata mai sus.
Fiecare este liber sa aiba o opinie, dar sa fie bazata pe experiente reale, nu doar citite sau auzite.
Eu ce am spus, o spun din experienta reala acumulata la ocular de-a lungul anilor privind prin diverse instrumente si in diferite conditii de astroclimat.

Din ce am experimentat pana acum, chinezii acorda o mai mare atentie calitatii pentru instrumente de la 90 mm apertura in sus (exceptie facand instrumentele APO/ED care sunt bine lucrate). Am avut ocazia sa privesc si printr-o luneta acromata Celestron de 70 mm luata de un prieten din Altex. Era un gunoi de toata frumusetea. Repet, depinde foarte mult si de cum o nimeresti. Poti nimeri un instrument cu optica mediocra, dezastruoasa sau buna. Si asta e valabila si la Sky-Watcher care nu e prea departe. Totusi, SW face instrumente ED/APO de buna calitate, la fel ca si reflectoare de peste 150 mm apertura, care pana acum nu m-au dezamagit.
Celestron fabrica si instrumente foarte bune. Nimeni nu poate contesta calitatea lui C 14 sau orice catadioptric bun de la aceasta firma ( ex. C5, C6, C8...etc). Probabil lucreaza pe categorii de genul "jucarii pentru incepatori" sau instrumente profesionale.
Cred ca de fapt fabrica Synta sta in spatele calitatii opticii instrumentelor. Optica de calitate merge la instrumentele pretentioase, scumpe iar ce este mai slabut este pus pe piata sub forma instrumentelor mici, acromate destinate incepatorilor care nu au prea mari pretentii si nu pot discerne un instrument bun de unul mediocru daca este frumos cosmetizat la exterior.