-----------------------------------
Teo
08 Noi 2015 12:37


-----------------------------------
Te asigur ca la un grosisment pana in 100 X nu sunt probleme si poti utiliza oculare Super Plossl .
Eu folosesc la luneta mea de 120 mm f/5, oculare super Plossl de la Sky-Watcher si merge foarte frumos pana la 100 X. Pentru  100 X utilizez un ocular planetary de 6 mm.
Aberatia cromatica nu este perceputa  la observatiile nebuloaselor, deoarece nu poti percepe culorile pe intuneric.
Vederea nocturna/crepusculara, se realizeaza preponderent cu celulele cu bastonase, deci nu poti decela culorile.
Daca te referi la aberatia de sfericitate, poate conta dar la puteri mai mari, astfel incat stelele sa nu mai apara punctiforme sau sa prezinte un discret halou. 
Pentru aceste acromate scurte (RFT) nu este cazul sa utilizam puteri mari de marire. Cu un astfel de instrument mergi rar peste 100 X. Eu, de regula utilizez plaja 24 X- 60 X si foarte rar 100 X.
In conditiile astea imaginea apare frumoasa cu un contrast bun, iar stelele sunt punctiforme. 
Nu am probleme cu distorsionarea campului pe margine sau efect de coma optica in acest interval de grosismente. Chiar daca exista un usor efect de coma pe marginea campului vizual, eu nu il percep.
Este adevarat ca instrumentele scurte, cu f/d mic necesita oculare speciale care sunt mai scumpe insa la luneta de 120mm f/5 nu am simtit necesitatea utilizarii unor oculare mai performante decat cele mentionate mai sus.

Pentru cei care detin acest refractor, recomand sa probati un ocular Super Plossl (SW) de 10 mm focala si sa priviti M 42 din Orion la 60 X. Se vede foarte frumos iar stelele din Trapez apar punctiforme ca varful de ac. Nebuloasa apare cu un contrast deosebit de frumos intre zonele albe, luminoase si cele negre unde este prezenta materie absorbanta de lumina. Si la 100 X se vede foarte frumos insa putin mai intunecata, iar contrastul este mai slab.
De asemenea recomand sa priviti M31 din Andromeda utilizand un ocular de 25 mm Super Plossl. Se va obtine un grosisment de 24 X. Galaxia apare foarte frumoasa si luminoasa, cu un contrast bun. (Evident, asta necesita un cer negru, fara poluare luminoasa).