-----------------------------------
Orion
09 Noi 2015 16:28


-----------------------------------
salutare,
dupa cateva zile si nopti  in care am testat binoclul Celestron 15x70, am ajuns la concluzia ca nu ma impac bine cu el, erau diverse chestii la el deranjante: cupele ocularelor sunt prea dure si interferau negative cu nasul, capacele obiectivelor sunt largi si nu stau locului nicicum, observarea din mana era greoaie  din cauza greutatii lui asa ca am folosit doar trepiedul. dar de cate ori il atingeam cu fruntea sau ochii pe trepied, tremura destul de mult imaginea. poate o montura parallelogram ar fi rezolvat problema. dar e prea scumpa si s-ar justifica la un binoclu mai puternic daca tot e sa fie.
  asa ca am profitat de politica de returnare si l-am inapoiat. 
ca sa nu raman cu buza umflata am luat un 10x50 fara mari pretentii (Lacerta) si aseara l-am testat in afara orasului, in intuneric total.  Pleiadele, nebuloasa Orion, Andromeda si o alta galaxie au devenit vizibile :) de data asta nu am mai avut asteptari prea mari si m-am multumit sa vad galaxiile ca niste pete sterse de lumina si marginile subtil intuite ale nebuloasei Orion. Steaua Sirius din Canis Majoris parea ca pulseaza ritmic. era prea frig ca sa caut obiecte cosmice cu telefonul si apoi sa le observ asa ca m-am multumit doar sa explorez ce stiam. nu mi-au inghetat mainile degeaba :) Majoritatea observatiilor le-am facut din mana, fara trepied, deja cand urca unghiul de observare mult deasupra, observarea pe trepied nu mai e fezabila. un scaun de plaja ar fi o idee.