-----------------------------------
theogon
11 Noi 2015 22:04


-----------------------------------
Am niște ortoscopice: de la Baader (BGO) 6 mm, U.O-10,2 mm. și Clasic orto 10 mm și 18 mm.(ultimile cîte o pereche) 
Să fiu sincer cel de 6 mm l-am folosit doar de câteva ori (4-5 ori) pentru că nu au existat condiții pentru el. Dar și când am prins niște nopți grozave am regretat că nu am și un BGO (baader genuine ortho) de 5 mm. Ca norocul avea amicul Attila unul în panoplie și am ajuns cu Mak-ul de 180 mm și în alte combinații de oculare la 860X !!! (cu un barlow baader de 2,25X) și încă mai erau rezerve -stelele erau mici discuri rotunde aproape punctiforme și fără nici o reflexie. iar cu ED-ul de 120 mm al lui Horațiu am ajuns tot atunci la 600X!! (combinația a fost mak 180, barlow baader 2,25X și axiom 7 mm)
Ortoscopicul UO de 10,2 îl folosesc mai des fiind de cele mai multe ori limita superioară a grosismentului ce-l pot accesa.
Ortoscopicele de 18 mm Clasic de la Baader le folosesc atașate unui binoviewer (tot de la Baader) iar cu un barlow de 1,25X atașat bino-ului dau imagini uimitoare la planete și Lună. Ortho Clasic are cîmpul de 50 de grade și nu este cu mult în urma ortho-urilor consacrate, aș zice că de multe ori le egalează.
Mai ia în calcul și ocularul Plossl TV - sunt excelente și au un preț decent. Eu am unul de 11 mm și e calul meu de bătaie, împreună cu Axiom-ul de 15 mm (pe C11 și C8)