-----------------------------------
C.Ovidiu
26 Noi 2015 19:23


-----------------------------------
Salutare, nu am mai scris demult in aceasta rubrica despre observatii astronomice prin lunete simplete de calitate inaltă.
Anul trecut in luna noiembrie dacă bine imi aminesc am donat telescopul uni prieten, iar anul acesta in septembrie l-am primit inapoi, baiatu era curios sa vada ce se poate observa printr-un telescop. Pana la urma a dorit sa imi inapoieze instrumentul asa ca am fost de acord. 
Luneta a venit inapoi la mine intr-o stare excelentă am facut cateva mici upgrade-uri iar luneta a intrat inapoi in cursă. Este cea mai reusita luneta construită de mine vreodata. Tubul din curpu se comporta excelent, diafragmele metalice din interior is la locul lor, obiectivul are capac de protectie si este protejat si de o husa.
După ce am primit-o observatiile au explodat, am observat mai mult stele duble, precum Gamma Andromedae (Almach) la care am observat chiar si companionul splitat aflat langa primul inel arry la o putere de 80x.  Luneta poate mari pană la 125x ocular 10mm peste aceasta valoare imaginea se degradează.
Am mai observat Luna, chiar si m42 se putea observa si nebulozitatea dar si stelele din trapez. 
Luneta se va folosi mai mult la observarea dublelor mai usoare. Reamintesc ca luneta a reusit sa spliteze dubla fizica Castor, am rezolvat usor Gamma Leonis având forma de 8 imi este dor de ele si abia astept sa le revad prin acest instrument.