-----------------------------------
HoO_Germany
13 Mar 2006 01:04

Re: Vreau sa imi cumpar si eu un telescop
-----------------------------------
A-si dorii si eu sa imi cumpar un telescop doar ca nu prea stiu la ce anume sa ma opresc am gasit ceva de genul TELESCOP NEWTON 
  TN150_1400EQ3-A
Diametrul oglinzii: 150mm (6"), sferica, Al coated
Distanta focala: 1400mm, f/9,33 (catadioptric, tub scurt)
Oculare: Plossl 6,5mm + Plossl 25mm
Montura: Ecuatoriala EQ3-A .........la pretul de 12 mil. Ca un amator ce sunt pun si eu o intrebare ...se pot face observatii bune pt planetele mai apropiate? sau ce anume imi recomandati. Eu vreau pe viitor sa mai ma specializez si a-si dorii ceva care in viitorul apropiat sa imi  mai foloseasca.
Multumesc

Buna
la telescopul aratat  eu nu as da recomandatia.
Va spun de ce. 
Acest telescop este un "catadiopter" care inseamna ca are linga oglinda sferica un element barlow bagat in tub. Acest telescop se poate regla foarte grau, macar de un incepator o sa aiba probleme multe.
Sistemul este asa ca lensa Barlow care este bagata in telescop prelungeste lungimea focala. Asta inseamna ca acest telescop are orignal in oglinda sferica al lui 750mm lungime focala. Nu ar fii rau daca sistemul ar fii facut ordinar, dar ca nu este lucrat bine, nu se poate fie bine justat.
Eu stiu din experienta propietala ca nu o sa aveti mult noroc cu asa un sistem. 
Daca doriti un telescop pentru a vedea planete, ar fii mai bine sa se cumpere un telescop de 150/1200 original, care nu are nici un element in el. Asa telescoape au oglinda parabolica, ce inseamna ca calitatea ce arata o sa fie buna.

Cer senin