-----------------------------------
Cosmin Iftode
01 Dec 2015 12:23


-----------------------------------
Daca e dobsonian poti lua in considerare ceva mai wide pentru planete/duble dar daca esti pe o montura ecuatoriala manuala cred ca merita deranjul sa ajustezi ca sa folosesti un ortoscopic (eu as zice ca merita si pentru un dob dar la urma urmei e o alegere personala), ~6mm cred ca ar fi o focala buna.

Pentru DSO doua oculare in zona 9-12 si 15-18 cat mai wide iti acopera majoritatea obiectelor alaturi de 25mm/72-ul care il ai deja. Problema e ca un 9-10mm wide va face plossl-ul de 12mm destul de inutil (ramane sa vezi tu exact ce true field of view rezulta), ori incepi cu alta focala ori vinzi plossl-ul. Ocularele wide intr-adevar te "strica", dupa ce am luat un ES de 82 de grade plossl-urile imi par destul de claustrofobice. 

In orice caz ai avantajul faptului ca folosind un F/8 nu e nevoie sa fii deosebit de pretentios la oculare, multe variante premium isi justifica pretul prin performanta buna in telescoape rapide (~F/5) dar nu sunt un avantaj atat de mare pentru tine. Recomand oricum inainte sa cumperi sa verifici ocularele vizate si pe cloudynights si stargazerslounge, inevitabil vei gasi experiente de prima mana.