-----------------------------------
dragos.n
02 Dec 2015 15:15


-----------------------------------
Punctele de vedere sunt, asa cum e si normal, diferite. La asta se adauga si diferentele de gandire intre noi si americani. Ca exemplu, in America, un telescop de 12'' cum este cel construit de Erwin si aflat acum la vanzare, la un pret extrem de mic fata de munca depusa nu ar fi stat la vanzare nici macar 2 saptamani, si ar fi zburat spre un nou proprietar. La noi sta de 2 ani. La asta contribuie si faptul ca la noi munca e ''gratis'', nu-i asa? Iar materialele, chiar si cumparate in ''rate'', sunt considerate tot ''gratis'', pentru ca aluminiu, placajul, textolitul, FC-ul, creste in curte, si fiecare are pe langa casa un copac plin cu suruburi, piulite, saibe, burghiuri, adezivi, vopsele, si altele. 

Si din pacate chiar si unii ATM-isti contribuie la aceasta conceptie.

In general, un reflector sub 350 mm diametru, si de calitate obisnuita=acceptabila la pretul ala, optica si mecanica, e mai ieftin de la magazin, decat facut in casa. Si in plus are garantia ca e ''de fabrica''. Adica nu ai mari probleme cu el daca nu ai pretentii si nu-l folosesti prea mult.

Daca insa vrei calitate, pretul de magazin devine prohibitiv. Spre exemplu, eu construiesc acum un barilet in 18 puncte pentru o oglinda de 12'', pentru ca grosimea si materialul oglinzii o cer. La magazin, am vazut ceva de gen, la 445 de Euro. Dar calitativ, desi bariletul de magazin nu e slab, nu se ridica la nivelul la care as vrea eu, asa ca decizia e una singura. Chiar daca as fi fost dispus sa platesc banii astia pe un barilet, mai bine il fac eu, si mai bun.

In plus, chiar si telescoape considerate de calitate buna (nu vorbesc de cele de top) de catre comercianti, releva de multe ori defecte de fabricatie, materiale slabe sau neomogene, elemente subdimensionate, prost proiectate, sau prost executate. Si aici, si pe alte forumuri, exemplele sunt destule.