-----------------------------------
starbuck
04 Dec 2015 00:45


-----------------------------------
Nu cred ca patentarea design-urilor optice ale ocularelor ar pune probleme luand in considerare actualele parteneriate ale IOR cu institute de cercetare sau firme externe renumite in domeniu in cadrul proiectelor de cercetare. Mi se pare mai mult o problema de initiativa, investitie si marketing avand in vedere gama de proiecte de cercetare si dezvoltare abordate. E bine ca IOR are o asemenea prestanta in cazul altor produse, cat despre piata potentiala a ocularelor astronomice am dat numai un exemplu posibil in cadrul comunitatii acestui forum. Piata reala poate fi mult mai mare cuprinzand toti clientii astronomi amatori de pe piata internationala dornici de produse de o calitate buna. Atentie, nu am spus ca trebuie sa fie neaparat ieftine ! O astfel de gama de produse cu o capacitate relativ redusa de productie in prima faza ar trebui sa impuna respectul prin calitatea lor si sa o mentina fara compromisuri. Premisele de concurenta ar fi aceleasi ca in cazul oricarui alt producator, nu vad de ce ar pune cel putin pentru IOR probleme deosebite.
Pe langa motivatia patriotica consider ca avem un foarte mare potential in acest sens care e pacat sa nu fie valorificat. Da, stiu ca sunt multe alte domenii in aceeasi situatie dar aici ma refer la ocularele astronomice iar in cazul ideal, o abordare mult mai larga a produselor astronomice in general. Daca exista know-how si resurse pentru fabricatia de lunete, binocluri si alte ansambluri optice sigur exista o baza de abordare si pentru domeniul mentionat.