-----------------------------------
Anais
04 Dec 2015 19:50

Telescop pentru incepatori. Alegere dintr-o lista
-----------------------------------
Buna ziua si bine v-am gasit!

Indraznesc sa va rog sa ma ajutati sa iau o hotarare in vederea alegerii unui telescop pentru ca sunt la inceput de drum, nu am avut vreodata un astfel de instrument iar informatiile pe care le-am adunat in ultima vreme m-au ajutat doar sa creez o lista cu ceea ce cred eu ca mi s-ar potrivi.Decizia finala as vrea sa o iau cat mai in cunostinta de cauza, de aceea am considerat utila o consultare a celor experimentati. Considerentele pe care le voi face au la baza informatii asimilate de pe net precum si de pe acest forum, dar sunt limitate de nivelul scazut al priceperii mele, de aceea va rog sa-mi pasuiti posibilele erori. Asta nu inseamna ca nu voi lua in seama toate eventualele corectari din partea voastra.
Datele problemei&#536; fiica mea, care urmeaza sa implineasca 7 ani in curand, isi doreste foarte mult un telescop. Sincera sa fiu mi-l doream si eu, pentru mine, ideea m-a incantat, asa ca va fi un cadou comun. Mi-am zis ca daca tot aloc o suma destul de maricica pentru bugetul nostru macar sa aleg un instrument care sa fie, pe cat posibil, ceva mai mult decat o jucarie.

Conditii si limitari&#536;-stam la casa ,in Ploiesti, avem un pic de curte, un balcon la etaj, dar avem si posibilitatea de a merge cu telescopul la tara, unde poluarea luminoasa e minima.
-bugetul este de maxim 1400 lei, stiu ca nu este deloc mare pentru o astfel de achizitie si ca nu pot avea asteptari prea mari, dar pentru noi insemna un efort destul de consistent.
-desi argumentele logice pentru un incepator m-ar indrepta mai degraba spre un binoclu as vrea totusi sa nu o dezamagesc pe fiica mea care isi doreste un telescop adevarat si care nu e prea receptiva la argumentele de ordin tehnic. Oricum binoclul este si el pe lista mea de dorinte, pentru alta data, am inteles ca binoclul si telescopul nu se exclud unul pe altul ci pot fi complementare.
-probabil ca nu vom accede noi la statutul de avansati prea curand, preconizez ca telescopul va ramane un proiect la nivel de hobby, in sensul ca nu ne vom indrepta spre astrofotografie sau alte domenii mai complexe.

De la telescop doresc sa pot face observatii planetare decente si deep sky (atat cat se poate), sa aiba o montura cat mai solida la bugetul alocat, sa fie cat mai usor manevrabil si sa necesite cat mai putina mentenanta. 
Stiu ca nu exista telescopul ideal, bun la toate, va trebui sa fac compromisuri la unele aspecte, tocmai de aceea va si cer ajutorul, pentru a minimiza efectul acestor compromisuri :) 

Mesajul este stufos, am dat cat mai multe detalii in ideea ca poate fi de ajutor si altora ca mine, care intra pe acest forum.
Lista extinsa arata cam asa&#536;
- Skywatcher    N 130/650   EQ-2,     pret 1245 lei
-Celestron        N 114/900   EQ,        pret 933 lei
-Omegon         AC 102/600 AZ-3,      pret 1424 lei
-Omegon         N 130/920   EQ-3,      pret 1290 lei
-Omegon         N 150/750   EQ-3,      pret 1334 lei
-Orion             N 130/900   EQ-1       pret 1317 lei
-Skywatcher   AC 102/500  BD AZ-3, pret 1317 lei
-Skywacher    N 130/900    EQ-2 cu motor EQ-2 pret 1334 lei
-Celestron      AC 90/1000  AZ          pret 1071 lei

Din acestea au ramas pe lista scurta provizorie ultimele trei, lista putand suferi modificari in urma sugestiilor primite.
Desi initial am pus pe lista mai multe newtoniene, despre care stiu ca ar acoperi mai bine cerintele de calitate a observarii, ulterior le-am reconsiderat (nu definitiv :D  ) pentru ca nu stiu cat de eficient as fi eu capabila sa fac colimarea si, daca am inteles bine, observarea se face uneori din pozitii anevoioase, ceea ce poate fi mai dificil pentru un copil. Totodata am luat in calcul si faptul ca in aparat intra praful, oglinzile trebuie sterse cu mare atentie, si daca am inteles bine, va rog sa ma corectati daca gresesc, oglinzile sunt facute din aluminiu si in timp acest material se oxideaza sau sufera modificari care altereaza calitatea vizualizarii. Pe de alta parte, rapoartele focale mici imi creeaza dificultati de intelegere (avantaje-dezavantaje), ma tem ca am citit multe informatii diverse intre care nu pot discerne corect, altfel as fi ales ca varianta finala Skywatcher-ul AC 102/500.

In speranta ca ma puteti ajuta sa aleg aparatul optim pentru nevoile, conditiile si bugetul prezentat, va multumesc in avans chiar si doar pentru rabdarea de a citi un ditamai mesajul :) 

O seara placuta tuturor![/quote]