-----------------------------------
Erwin
05 Dec 2015 15:04


-----------------------------------
Bine ai venit pe forum!
Este o mare diferen&#539;ă între cele două newtoniene. Cantitatea de lumină adunată este propor&#539;ională cu pătratul razei. Însă &#537;i cu cel mic se pot face multe observa&#539;ii în caz că este bine colimat, cu un set de oculare de calitate mai bună &#537;i pe o montură stabilă, una azimutală fiind mai indicată decât EQ2. 

Ocularele sunt ceva mai bune decat RKE dar nu foarte grozave la F/5. Vei avea nevoie de un set mai bun si cu mai multe focale, un wide de 27-32mm, cateva orthoscopice pentru planete. Filtrele nu sunt esentiale la inceput. Oricum nu vei vedea nicio nebuloasă ca în poze, frumos colorate pentru simplul motiv că ochiul nu este a&#537;a sensibil la culori pe întuneric.  

Sigur, dacă vrei astrofoto trebuie să joci în altă ligă. Din câte &#537;tiu tubul de 200 F/5 este prea mare &#537;i prea lung pentru EQ5 ca să ducă fotografic. Eu am pus cassegrain-ul meu de 200 care are doar 700mm lungime pe a&#537;a ceva &#537;i se bălăngănea prea tare pentru foto. Cred că merge doar la planete, Lună, Soare, cu timp scurt de expunere, filmare cu cameră dedicată.   Nu vreau să te dezamăgesc însă sfatul pe care pot să-l dau este să studiezi mai mult înainte de a te apuca de a&#537;a ceva &#537;i a investi în aparatură de care să nu fii mul&#539;umit &#537;i să refaci căi deja bătătorite de al&#539;ii...