-----------------------------------
Cosmin Iftode
05 Dec 2015 16:19


-----------------------------------
Am avut si eu Skywatcher 130/900 pe EQ2 de la care am trecut la Skywatcher 254/1200 pe un Meade LXD75 (comparabil cu HEQ5). In primul rand EQ2-ul este o montura extrem de slaba si trecera la HEQ5 va elimina mare parte din frustrarile ergonomice, in lipsa vantului iti va oferi o imagine stabila la mariri mari. Tubul SW 130/900 este de asemenea destul de slab, oglinda este sferica si e mai greu de colimat, 200/1000 iti va oferi si calitate un pic mai buna dar in principal lumina mai multa. In orice caz trebuie sa ai si asteptari realiste, un instrument bun cu oculare bune iti va oferi contrast si sharpness, dar galaxiile si nebuloasele vor fi in continuare obiecte palide si pufoase, elementele structurale sunt vizible doar la cateva si cer rabdare. ATENTIE ! Este o diferenta intre EQ5/NEQ5 si HEQ5. EQ5/NEQ5 nu se va descurca in astrofoto cu tubul tau iar HEQ5-ul e cam la limita, daca nimeresti un exemplar mai prost va fi cel putin dificil. Din cate stiu varianta manuala a HEQ5 nu mai este disponibila (cel putin eu nu o mai vad), ce exact ai in vedere sa cumperi ? Pentru astrofoto conteaza foarte mult precizia urmaririi in RA asa ca nu as avea incredere in motoare mici add-on decat deca e vorba de kit-ul Skywatcher de upgrade la GoTo (care mi se pare foarte scump de cumparat separat).

ATENTIE 2 ! Skywatcher 200P (varianta tub albastru) s-ar putea sa nu poata focaliza pe orice camera, practic nu vei putea sa duci camera suficient de aproape de secundara. Skywatcher 200PDS (varianta tub negru) e construita din start ca sa permita astrofoto si are un tub mai scurt, permitand distanta mai mare de la secundara. Va trebui sa cauti un pic, dar neaparat sa afli inainte de a face achizitia, daca brand-ul tau de DSLR poate focaliza cu acest tub, se pot face ulterior modificari daca nu dar ideal ar fi 200PDS si nu 200P pentru ca PDS-ul are si focalizator cu reductie 1:10, foarte util pentru astrofoto.