-----------------------------------
starbuck
07 Dec 2015 03:41


-----------------------------------
Cmatei, in vederea observarii diferentei de rezultat se pot compara doua dark frame-uri luate cu aceeasi parametri de expunere la un interval de 1 minut, apoi inca doua dark frame-uri luate la interval de 10 minute, sa faci diferenta la nivel de layer in Photoshop (sau alta aplicatie care permite lucrul cu layere) pentru fiecare caz si sa compari rezultatele obtinute la nivel de histograma (sau sa faci din nou o diferenta a diferentelor :) ). In acest fel se poate vedea cum variaza in timp acel regim de incalzire al senzorului foto si cat de importanta este acea distributie a zgomotului pentru fiecare light frame.
Nu stiu cum zgomotul poate de 3-4 ori mai mare in cazul reducerii lui din aparat decat metoda cu dark frame-urile separat luate. Stiu ca intervalele diferite de capturare a dark frame-urilor cat si numarul lor pot afecta rezultatul. Din ce am vazut eu pana acum optimizarea numarului de dark frame-uri luate la anumite intervale de timp e o loterie curata privind raportul semnal/zgomot din rezultatul stacking-ului (am vazut asta in DSS) mai ales ca ISO poate sa nu fie constant pentru toate expunerile - o alta cauza de variatie a acelei distributii. Recomandarile sunt foarte clare in acest sens: cu cat mai multe dark frame-uri distribuite in timp cu atat mai bine tocmai pentru a acoperi cat mai bine distributia zgomotului pe light frame-uri de care spuneam. Da, aceasta este o solutie intr-adevar dovedita dar nu inseamna ca este singura. In cazul metodei de reducere a zgomotului din aparat fiecare light frame are dark frame-ul lui asadar un numar mai mult decat onorabil privind numarul de dark frame-uri. Mai mult decat atat si faptul cel mai important: exista distributii apropiate ale zgomotului intre light si dark frame-uri. Da, timpul necesar este marit semnificativ dar si rezultatul este pe masura. In fine, discutia asta desi a plecat de la o imagine cu zgomot mare a cam devenit off-topic.