-----------------------------------
dragos.n
09 Dec 2015 15:32


-----------------------------------
Da, se numeste off-axis newtonian. Are cateva dezavantaje. 

In primul rand, oglinda primara este un segment lateral dintr-o oglinda parabolica de 2 ori si ceva mai mare, ce il face destul de scump comparativ cu apertura. In al doilea rand, raportul focal este destul de lung. In plus, orice telescop newtonian are ceva coma, si e nevoie de un raport focal F8 ca sa devina neglijabila. Asta ar insemna ca dintr-o primara initiala de 300/2400, sa se scoata 4 telescoape de 113//2400, deci un raport focal de f21. Daca oglinda din care se taie e mai scurta, apare o coma asimetrica, care nu am idee cum ar putea fi scoasa.

Acum cativa ani, firma Orion USA a introdus in fabricatie un astfel de telescop, cu apertura de 113 mm.  Nu mai stiu exact ce focala avea, oricum, destul de scurta, cred ca 1200. Probabil ca taiau 4 primare mici dintr-una de 300/1200 mm. Dar a fost scos relativ repede din fabricatie. Probabil ca defectul de coma asimetrica, mare la f4, si-a spus cuvantul.

De-a lungul timpului au mai fost create diverse modele de newtoniene fara obstructie, numite generic Schieffspiegler. Unele au multe oglinzi si o constructie mecanica destul de complicata, care din ce stiu nu a fost niciodata pus in fabricatie, iar numarul amatorilor care s-au incumetat la asa ceva este extrem de mic. 

Singurul pus in fabricatie este Schiefspiegler-ul lui Ed Jones, un fel de off-axis, dar cu oglinda parabolica normala, cu raport focal f8, si cu lentile corectoare asferice. Acesta este fabricat in serie mica de o firma germana:

http://www.reise-teleskop.de/8-zoll-schiefspiegler/index.html

Insa se pare ca nu are succes. Cand l-au lansat, acum vreo 3-4 ani, aveau si pret pentru el, acum nu. Poate ca lentilele introduc ceva aberatii, si nu castigi nimic.

Din pacate, pana acum, in cautarea telescopului newtonian fara obstructie, nimeni nu a gasit o formula care sa se bucure de un succes real.