-----------------------------------
claudiu daniel
16 Dec 2015 19:07


-----------------------------------
Salut ! Nu , nu am luat zoom-ul , am luat un explore scientific 8,8 mm 82 grade camp aparent . Am zis ca ocularele cu focala fixa medii ca pret ( de top nu-mi permit) sunt cu o treapta peste un zoom pe care mi-l permit . poate daca aveam ocazia sa privesc  printr-un mark lll ma multumea si il luam pe ala , in zona mea astronomii amatori sunt cam ...invizibili , unul cu oculare mai deochete in raza mea de actiune nu stiu sa fie , asa ca decizia s-a bazat din informatiile de pe net + ceva observatii cu ocularele venite cu telescopul si kasai-urile de la observatorul astronomic din apropiere , campul real mai mare dat de ocular a castigat increderea ochiului .

Nu am prea avut ocazia sa-l testez , dar in putinul timp cat am privit prin el concluzia a fost ca isi merita banii , roiurile globulare , marea nebuloasa din orion , ring-ul , luna, etc , sunt magnifice , dupa vreo ora de uitat pe cer cu el nu-mi venaea sa ma mai uit prin plosul de 10 venit cu telescopul 

o mica problema ar fi ca in pozitia cea mai confortabila de privit nu vad tot campul , daca ma apropii de ocular il vad cat de cat complet dar trebuie sa fiu cu ochiul intr-o anumita pozitie , altfel apare asa numitul blakout ( nu stiu daca am scris corect  ) , mai evident cu cat apropii ochiul de ocular . Cred ca trebuie ceva educatie a privitului prin ocularul asta :)))

Asta este parerea mea , nu zic ca zoom-ul nu ar fi bun , daca luam decizia sa-l iau pe el poate ca il ridicam in slavi acum , nu stiu . Singurul zoom prin care am privit e de la o luneta terestra , bine inchegat mecanic , in schimb, optic , mai slab decat ocularul de 10 mm venit cu telescopul . Totusi il foloseam mai des decat plosul de 10 pentru ca imi placea ca pot mari imaginea in asa fel incat nici sa vad jegul de poluare luminoasa , dar nici sa pierd din detalii din cauza intunecarii imaginii , apoi am constratat ca daca iau un ocular de focala fixa care sa nu intunece imaginea si sa pierd o parte din detalii, dar nici sa pierd contrast din cauza poluarii luminoase ( asa putin cum  exista prin oras ) , nu as avea nevoie de zoom (copilului din mine i-a ajuns joaca cu zoom-ul de la lunetica ). 

In cazul meu ocularul da o pupila de iesire de 1,8 mm (oglinda de 250mm f 4,8 ) care pe mine in conditii de oras ma multumeste , nu l-am scos la cer negru , dar cred ca lucrurile vor sta mai bine , desi unii zic ca din afara orasului o pupila de iesire mai mare da rezultate mai bune , in cazul meu un ocular de 11mm ar da rezultate mai bune pe cer negru , trebuie sa testez , sa vad cu ochiul meu cum sta treaba in sensul asta