-----------------------------------
Manu72
21 Dec 2015 16:59


-----------------------------------
O alternativa, nu foarte usor de gasit, dar nici imposibil: 
Meade SWA 16mm sau versiunea nebranduita Maxvision 68° 16mm
A fost comparat cu Panopticul de 15mm, pe vremea cand acesta se gasea, si au fost destul de multi care au sustinut ca SWA-ul de 16mm este cel putin la fel de bun ca Panopticul.
Eu am luat de aici de pe forum un Meade SWA 16mm cu 100E iar perechea lui am luat-o de pe Ebay cu aproximativ 100USD si le folosesc la binoviewer

La 129 de Euro fara tranport cred ca gasesti Explore Scientific SWA 16mm. Foarte bun si asta.
La Meade/Maxvision/ExploreScientific eyerelieful este cam de 12mm - cu mentiunea ca la Meade/Maxvision se mai pierd vreo 2mm din cauza constructiei. La ExploreScientific nu stiu din proprie experienta, dar lumea se plangea si la ala ca "eyerelief is too tight" 

Vezi ca pe OLX vindea cineva un Celestron Axiom de 15mm la 250 de lei. Foarte bun, dar are un eyerelief destul de mic, parca vreo 7mm
Cu siguranta este posibil sa-l gasesti si pe forum tot in jur de 250-300 de lei.


PS> Daca ai cum sa aduci din State, iti recomand Meade UWA 82° WaterProof 14mm. Se gasesc in jur de 109-129USD fara transport. Excelente, mai bune decat versiunea anterioara non-WP si de asemenea mai bun decat echivalentul de la ExploreScientific.
Eu am din seria asta 5.5mm, 8.8mm si 14mm