-----------------------------------
psemil
23 Dec 2015 02:44

Nebuloasa Pelican
-----------------------------------
A trecut mai bine de un an de cand nu am postat imagini finalizate pe aceasta rubrica a forumului. In parte deoarece din motive obiective am luat o mica pauza de ... aproape un an. 
Asa ca iata primul rezultat finalizat dupa o perioada lunga de hibernare, prima mea poza monocroma - doar Ha. 
In trecut am pozat fie luminanta si culorile cu DSLR, fie am pozat luminanta si am cerut ajutor pentru culori (Sabin), fie am primit filtre cu imprumut (mersi Lucian - Auriga)... 

Achizitia e in august pe parcursul a doua nopti in care am facut si un experiment. Fiind primele seri cu Takahashi FSQ85 am incercat sa vad care sunt limitele mecanice-tehnice de achizitie neghidata. In acest sens in prima seara am avut 1 exp -10'; 1 - 20'; 1 - 30'; 1 - 40'; 1 - 50'; 1 - 60'. Experimentul a fost un succes si mi-a permis sa evaluez in ce fel se modifica SNR odata cu cresterea timpului de expunere vs stack imaginilor cu timp de exp mai mic dar aceeasi suma.

Performanta monturii este incredibila deoarece in trenul optic aveam 2 adaptoare ce se prindeau de urmatorul, fiecare cu un singur surub!!!  Nu trebuie uitat ca rezolutia sistemului nu este deloc spectaculoasa 2,475 arcsec/pixel... 

Poze cu exp de 10' 30' 60' si stack 2x30' - autostrech in pixinsight si salvare in jpg.

Se poate vedea cum creste SNR cu cresterea timpului de expunere, insa diferenta intre stack 2x30' vs 60'. Expunerea de 60' are un contrast mai mare.



timp total de exp 7h cele cu timp crescator din prima zi + 7x30' ziua a doua.
ddm60, fli8300, fsq85, Baader Ha 7nm.