-----------------------------------
radur
30 Dec 2015 14:50


-----------------------------------
Salut,
Am incercat sa fac niste cadre lunii pline, single frame-urile au iesit acceptabil, ba chiar am incercat sa stackez cateva frame-uri insa cu rezultate ce nu se diferentiau de single frame.
Ma refer aici la claritatea imaginii, de focusat am focusat cat am putut de bine, insa nu stiu daca s-ar putea sau nu mai bine de atat.

Pe urma am zis ca daca incerc sa fac un mozaic o sa am mai multe detalii/claritate, si au inceput problemele... Pentru ca in APT zoom-ul 5x este de fapt un crop 1:1 al imaginii originale si la 10x cred ca ma chinuiam mult prea mult cu montura dobson am zis sa atasez ocularul de 10mm cumva la camera. Zis si facut, partea de cauciuc se potriveste destul de bine in piesa de la focuser care are filetul T2, astfel am pus ocularul aproximativ la o distanta de 50-60mm fata de senzorul aparatului foto.
Cu un extender de 2" am reusit sa "trec prin" punctul de focus, insa niciodata nu am reusit sa obtin imagini clare, oricat de mult m-am chinuit sa focusez. Prin ocular direct imaginile sunt foarte clare.
Ce fac gresit? Sau cum sa fac sa obtin imaginile de pe ocular pe camera ? :)

Echipament: Dobson 200/1200, Canon 1100D cu filtrul de IR cut de pe senzor scos.




Si acum daca doreste cineva sa ma indrume:
Stiu ca urmatorii bani ar trebui cheltuiti pe o montura, insa tare imi face cu ochiul ocularul Baader Hyperion zoomIII + barlow-ul aferent + accesoriile de legat la un dslr si nu stiu daca e o investitie tocmai prielnica pentru ca n-as putea sa ma bucur de ele momentan din cauza monturii lipsa, plus ca nu stiu cat de mult se preteaza pentru planete/visual/dso.
Si tot la capitolul oculare/barlow mi-as lua un ocular widefield pe 2" despre care iar nu stiu cat de mult ar aprofunda efectul de coma de pe marginea imaginilor. Cu aceeasi nelamurire legata de visual/astrofoto dso. Adica n-as vrea sa am un camp mai larg din care sa trebuiasca sa fac crop din cauza marginilor alungite.

Multumesc.