-----------------------------------
Niky360
31 Dec 2015 03:00


-----------------------------------
Multumesc si sa fie :) @Ovidiu M.

Incurajat de cerul perfect senin care s-a facut in jurul orei 12(cam tarziu, fapt pentru care nu am iesit cu un plan de observatii), am urcat pe bloc si ajutat de telefon am luat la "mana" niste M-uri.
Am inceput cu M1 unde am testat si cele 2 filtre( OIII si UHC) , vizual se vedea greu o mica forma ovala , cu OIII nu am vazut nimic, iar cu UHC parca a crescut contrastul si se vedea mai usor, dar tot in categoria "hard" a ramas.
Au urmat multe clustere stelare pe care le voi detalia dupa: M34,M36,M37,M41,M44,M47,M48,M50,M67,M93.
Pe langa am tras la inceput un ochi spre Luna si era wow :) si dupa spre M42 cu UHC-ul, forma nebuloasei fiind definita destul de bine.
Am mai incercat M35 si M38, dar pozitia incomoda nu m-a ajutat, probabil le.am vazut dar treceam prea repede peste el cand "scurtam" cerul.
M34: cluster deschis frumos, format in mare parte din duble stralucitoare
M36-M37: 2 clustere interesante, frumos structurate si usor de gasit
M41: aflat sub Sirius, usor de identificat 
M44: nu cred ca are nevoie de comentarii
M47: un cluster deschis format din stele stralucitoare fiind usor de gasit si recunoscut
M48: gasit imediat, nu are stele prea stralucitoare dar are o densitate sesizabila
M50: este format din stele relativ stralucitoare, usor de gasit
M67: mi-am reamintit de ce tot voiam sa revad acest cluster deschis, pentru ca desi nu are componente stralucitoare, este usor de identificat din cauza multimii de stele slabe in stralucire care pot fi identificate usor.
M93: usor de gasit, cu stele destul de stralucitoare.

Din pacate frigul m-a bagat in casa destul de repede, am rezistat eroic aproape o ora fara manusi(nu stiu de ce dar am zis ca nu am nevoie de ele :)) ). Am folosit numai ocularul de 20mm la observatii, astfel am avut un grosiment de 45x si un camp vizual de ~1.5grade. Nu am stat sa detaliez mult observatiile, a fost mai mult o sesiune fulger in care am incercat sa vad daca mai stiu sa caut ceva pe cer.

Probabil la urmatoare sesiune nu voi mai Luna pe cer si o sa incerc sa vad mai mult niste galaxii, mai ales ca zona Coma-Virgo urca dupa miezul noptii.