-----------------------------------
Erwin
01 Ian 2016 14:03


-----------------------------------
Apertura nu este cel mai important aspect al unui telescop de amatori. Ca în orice alt domeniu, cel mai important lucru, după părerea mea, este CUNOA&#536;TEREA. Telescopul, fie el mare, fie mic este doar un instrument care să ne ajute să vedem mai bine obiecte aflate la distan&#539;e mari. 

De-a lungul timpului, participând la numeroase ac&#539;iuni de popularizare a Astronomiei am constatat că de&#537;i fiecare dintre noi am venit cu alt instrument, de diferite tipuri &#537;i mărimi, neini&#539;ia&#539;ii care treceau pe la ocular, de orice vârstă sau pregătire, dacă nu au avut în prealabil informa&#539;ii despre ce trebuie să vadă acolo &#537;i nu le spuneam noi ce trebuie să vadă, majoritatea nu vedeau ce era de văzut. Ochiul needucat este ca vi&#539;elul la poarta nouă. A&#537;a am fost to&#539;i la început &#537;i numai prin multe ore petrecute la ocular po&#539;i începe să vezi cu adevărat ce este de văzut, când tot sistemul optic este bine pus la punct &#537;i când deja cuno&#537;ti foarte bine atât instrumentul cât &#537;i obiectul vizat în condi&#539;ii foarte variate de seeing. 

Am construit un telescop ultralight de 300mm care este mult mai u&#537;or de transportat decât Skywatcherul din care provine dar nimeni nu l-a vrut, stă degeaba de 2 ani la vânzare, pur &#537;i simplu este prea mare (sau poate prea scump?) pentru 99,99% dintre membri acestui forum. 

Concluzia este că între 200 &#537;i 400mm va câ&#537;tiga întotdeauna cel prin care te vei uita mai mult, indiferent de to&#539;i ceilal&#539;i factori avu&#539;i în vedere.