-----------------------------------
Mircea Pteancu
09 Ian 2016 20:12


-----------------------------------
Andi,multumesc pentru intrebare ,ma tem ca nu am un raspuns la  intrebarea ta ,doar o opinie personala.

Dupa Paolo Brenni,nici macar pendulul lui Foucault nu demonstreaza in mod direct miscarea de rotatie a Pamantului '' ci doar faptul ca Pamantul nu este un sistem inertial de referinta''.

Dupa John Jarosz ,Muzeul Stiintei si Industriilor din Chicago avea un pendul Foucalut care demonstra precesia axei Pamantului.
Eu cred ca greseste,ceea ce in articolul de mai jos este numita ''precesie'' se refera strict la miscarea aparenta a planului de oscilatie al pendulului Foucault sub efectul fortei Coriolis si nu la precesia axei de rotatie a Pamantului ca oscilatie/balans al axei de rotatie.

http://farside.ph.utexas.edu/teaching/336k/Newtonhtml/node59.html

Dupa Barry Malpas faptul ca precesia pendulului masoara 24 ore x sin lambda ( la Paris lambda = 48.8641 grade ) adica pendulul efectueaza o rotatie completa in 31.8 ore ,demonstreaza direct rotatia Pamantului.
Rezultatele experimentului corespund destul de bine cu teoria rotatie diurne.
Daca Pamantul ar fi fix si bolta cereasca ar face rotatia diurna, rezultatele pendulului Foucault nu ar avea nici un sens.


In opinia mea , un pendul Foucault  fiind supus frecarii cu aerul,torsiunilor din fir si altor factori perturbatori , nu cred ca ar putea functiona o perioada suficient de lunga pentru a demonstra si alte miscari  ale Pamantului.
Acestea ar trebui sa fie studiate mult mai bine,mai corect , cu giroscopul.
De altfel, din acest motiv s-a ocupat Foucault si cu studierea giroscopului ,deoarece a inteles limitarile  pendulului.
Nu stiu daca au si fost efectuate asemenea cercetari.

Vedem ca pe vremea lui Foucault savantii academicieni erau foarte ocupati cu studierea prin ecuatii diferentiale de ordin superior a influentei razelor de Luna asupra paralelismului cailor ferate.
Si multe alte asemenea cercetari fundamentale.
Se gelozeau si invidiau unii pe altii ca pipitele de bordel dar s-au unit in grup compact sa-l respinga pe amatorul de Foucault ,amator dar cu atatea rezultate concrete.

(Apropo , oare Academia Romana cu ce se ocupa? 
Intreb despre cei aflati in stare de libertate ca unii au intrat la racoare in lotul ICA... )

Mircea