-----------------------------------
cmatei
11 Ian 2016 19:46


-----------------------------------
Din ce am vazut la altii, lumea tinde sa schimbe si acel monorail de pe RC-uri cu ceva mai baban (si mai scump), deci la tine chiar daca o sa fie un upgrade tot n-o sa fie o solutie definitiva.

Acelasi lucru l-am patit eu la newton cu steeltrack-ul, e mai bun decat originalul skywatcher dar totusi oarecum insuficient pentru trenul meu optic, care e asa: corector RCC + TS OAG9 + lodestar + roata de filtre QHY prima versiune + QHY9 plus diverse prelungitoare si adaptoare. Am masurat pe un cantar de bucatarie la un moment dat tot ansamblul, dar fireste nu mai gasesc fisierele  :oops: Din memorie, se apropia de 1.9kg. Apoi, greutatea nu e totul, mai conteaza si lungimea ansamblului care formeaza o parghie. La mine e destul de mare, RCC-ul avand ~90mm backfocus. De la flansa, cu corectorul introdus complet in focuser, am peste 130-140mm.

Atentie, QHY9 plus roata de filtre model nou sunt peste 1kg doar din specificatii, fara a considera restul de piese sau acuratetea gramelor chinezesti!

Nu stiu nimic despre acel R&P asa ca nu-l pot recomanda, dar la o prima vedere pare mai potrivit. Pot sa adaug si ca pe cei de pe-aici pe care-i stiu cu crayford-uri "medii" si motorase i-am auzit ca pierd pasi (slip) la schimbarea directiei...

EDIT: de fapt, la refractorul de 80mm s-ar putea sa mearga monorailul (focala micuta). Daca vrei insa sa cumperi un focuser pe care sa-l pastrezi si pentru alte instrumente...