-----------------------------------
dragos.n
12 Ian 2016 05:42


-----------------------------------
Deoarece am un focuser TS Monorail de acelasi tip, pot sa-ti spun urmatoarele. In mod sigur tine 3 kg, si chiar 4 kg. Dar avand in vedere ca eu am facut proba tragand cu un cantar agatat de un surub al barelului de fixare, e posibil sa fie o oarece diferenta, eventual chiar ceva  in plus. Distanta de la baza focuserului la partea de sus a flansei de prindere pentru accesorii de 2'', in pozitie stransa este de 80mm. Cursa este de 50 mm. 

Calitativ, imi pare peste focuserele Crayford care mi-au mai trecut prin mana. In special pentru ca la Crayford, mai se intampla sa para jocuri cand se strange surubul de blocare, sau erori de directie daca rulmentii nu sunt bine pusi. si uneori chiar rotatii ale tubului in jurul axei. Asa ceva nu se intampla la acest focuser. Per total, e un focuser care imi place, desi initial nu mi-a placut, si am sa-ti spun de ce.

Faptul semnalat de CMatei, ca lumea schimba focuserul de pe RC-urile GSO il pot confirma si eu. Am participat la o astfel de schimbare. Rezultatul a fost neasteptat. Nu focuserul era de vina, cum am crezut initial, ci celula din spate a telescopului, turnata dintr-un aluminiu de o calitate extrem de proasta. Am constatat dupa mai multe incercari, ca aceasta celula avea niste fisuri in ea, care faceau ca focuserul sa se miste sub greutate. Asa ca a trebuit sa inlocuiesc impreuna cu proprietarul telescopului, toata celula din spatele telescopului.