-----------------------------------
nobody
12 Ian 2016 17:56


-----------------------------------
La asta m-am referit cand am pomenit de astigmatismul indus de ocular (nu cel al telescopului).
- corectia campului: s-a mai discutat de multe ori acest aspect, pentru unii conteaza mai mult cat vad iar pentru altii ce vad. Personal prefer de 1000x un camp de 40, 50 sau 60 grade bine corectat decat un camp de 70 sau 80 grade slab corectat.
Si eu prefer un camp mai mic, dar mai curat. Dupa o vreme (mai scurta sau mai lunga) incepi sa vezi diferenta si sa capete importanta. Mai multe detalii: http://www.telescope-optics.net/eyepiece_aberrations_1.htm

Referitor la ocularele modulare, aceste sunt optimizate doar in configuratia standard, restul e marketing. Rezultate mai bune decat in acea configuratie poti obitne eventual daca nu se potrivesc curburile campului sau vrei sa experimentezi anularea unor aberatii ale telescopului (putin probabil). Dar nicidecum nu inlocuieste un set de oculare. Si nici "lentila de camp" nu este un Barlow, ci Smyth. Chiar daca seamana si "lungesc" focala efectiva, au roluri diferite, mai ales cand este vorba de astigmatismul ocularului.