-----------------------------------
dragos.n
12 Ian 2016 19:10


-----------------------------------
Din punctul meu de vedere, cel mai deranjant lucru la Hyperioane a fost efectul de genunchi. Un om nu poate sta perfect nemiscat, si in plus, un telescop pus pe montura motorizata se misca si el. Si mereu pierdeam imaginea, sau o parte din ea. Iar uneori era greu sa gasesc imaginea. Si asta era mai pregnant cu cat focala era mai scurta. Si poate ca nu in mod intamplator, din cele 4 pe care le-am avut, 5, 8, 13, si 17, ultimul mi s-a parut cel mai bun optic.

De atunci am inceput sa caut pe cat posibil oculare scurte fara grup Smyth ca lentila de camp, pentru ca problema genunchiului la o usoara deplasare o ochiului se pare ca este mult amplificata de acest grup, daca nu i se datoreaza in totalitate. 

Din ce stiu, ocularele Hyperion mari, 24 si peste, nu mai au acest grup de lentile in fata.

Am incercat cat timp am avut aceste oculare toate combinatiile posibile, cu tuburile de 14 si 28. Nu merita. Mai bine pui un Barlow in fata, desi asta agraveaza un pic problema genunchiului.

Acum daca ar fi sa cumpar din nou asa ceva, da, as lua cele de la 8 la 17, si eventual cele mai mari. Totusi acum ofertele sunt mult mai multe decat in urma cu 8 ani cand le-am luat eu. si mai de calitate, dar sunt si mai scumpe, mult peste Hyperion.

Problema corectarii pe tot campul vizual. Din punctul meu de vedere este cam asa: alegi un ocular cu camp de 50 grade corectat total, sau unul cu camp de 70 grade corectat doar pe 50 de grade :)  

Evident glumesc, dar nu mult. Insa, uneori, chiar daca privesti mai mult obiecte cu intindere mica, un camp vizual larg e totusi util. Asta e, nimic nu e perfect in lumea asta, nici la telescoape, nici la oculare.