-----------------------------------
claudiu daniel
14 Ian 2016 00:52


-----------------------------------
Legat de es-ul de 8,8 mm ,bineinteles: vede coma oglinzii , as aprecia ca de pe la 90% din camp , pe marginea campului se vede clar coma , alaturi de putina aberatie cromatica (stelele , pe marginea campului vizual, au o tenta albastruie cu atat mai vizibila cu cat stelele sunt mai stralucitoare, nu am aprofundat problema pentru ca nu e capat de tara asta ) .Inainte de cumparare tot rasfoind rewiev-uri unii au raportat unele reflexii la intrarea-iesirea stelelor stralucitoare din campul vizual ,mi-am adus aminte si in seara asta am incercat sa vad daca si al meu are buba asta dar nu am vazut zare de reflexie , doar ceva irizatii de la lumina parazita de la "sorii" de iluminat  stradal 

M42 se vede clar , frumos incadrat in camp , norii bine definiti cu aspect de vultur cu aripile deschise . In cateva clipe de acalmie atmosferica am distins 6 stele in trapez . A fost cel mai clar m42 vazut prin telescop pana acum , din afara orasului cred ca imi spala creierul si nu ma mai intorc in civilizatie :)).Urmeaza o comparatie cu 9mm kasai la claritatea imaginii , desi am impresia ca ortoscopicele kasai nu se simt in largul lor pe f5-ul de la observatorul astronomic . Singua planeta vazuta cu es-ul a fost uranus, atat cat se poate vedea uranus la 136x :)  nu stiu cum le  va vedea pe celelalte . La luna nu m-am uitat in seara asta cu el , m-am uitat acum mai bn de o luna putin ,la patrare un pic inghesuita intra toata in camp , cred ca si mai greu daca e plina , luna la 136x este superba si.... mare , nu am retinut atunci cum se vad detaliile pe marginea campului , am fost vrajit in seara aia de cum se vede luna , era intre ultimul patrar si luna noua 

pentru a nu aparea confuzii : nu vorbesc despre de hyperion marklll , daca sunt posesori de hyperion marklll ii rog sa-si spuna parerea despre el . Am cam deviat de la subiectul titlului , sper sa nu fie cu suparare >