-----------------------------------
Ovidiu M. 
14 Ian 2016 10:03

Cele mai frumoase experiente vizuale avute!
-----------------------------------
Am fost inspirat sa deschid acest topic de lecturile pe care le am facut unor rapoarte de observatii ale lui Steve Gottlieb  prin aperturi de pana la 48 inch ale diferitelor obiecte, in special Messier.

Cred ca ar fi de interes sa impartasim prin rapoarte detaliate cele mai bune observatii pe care le am avut asupra unor tinte  individuale. Ex: Am vazut cel mai bine M57, pe un cer de aprox de, locatia, apertura, eventual oculare/magnificatii si un tablou detaliat al obiectului.
Ar fi util nu numai din punct de vedere subiectiv dar si obiectiv. Putem sa ne formam o idee mai clara cam ce se poate vedea din Romania, de unde si cu ce echipament.


Eu primul:

Din sumara mea experienta observationala, observatia cea mai naucitoare am avut o asupra M31 / galaxia Andromeda, prin  2008/2009, intr o seara de iarna, sa fi fost orele 20:00-21:00, din locatia Ciolanu, jud.Buzau. Din cate imi aduc aminte  arcul Caii Lactee era aproape complet, incepea sa se estompeze cam pe la 15 grade alt. Norul Caii Lactee privit prin binoclu 10x50 era puternic marmorat si chiar cu irizatii marmorate. Roiuri deschise si globulare impanzeau cerul iar stelele erau coplesitor de multe. NELM sa tot fi fost spre 6.5. Cerul mi s a parut exceptional de transparent....era ger, aer uscat si fara praf...munte/padure.

Andromeda trebuie sa fi umplut pana in jumatate din campul vizual, cred ca era spre marimea ei nominala, spre 3 grade. Centrul galactic era foarte bine definit si luminos iar deasemenea marginile discului galactic erau foarte bine conturate. Nu as putea spune sau cel putin nu mi amintesc distinct daca am decelat brate galactice, dar se puteau sesiza forme slab definite in acest sens.
Nu am putut numara 15 roiuri globulare asa cum a facut Steve Gotlieb prin 48 inch, dar experienta a fost memorabila, in orice caz.