-----------------------------------
Erwin
14 Ian 2016 19:51


-----------------------------------
Cel mai frumos Jupiter văzut vreodată la ocular (aproape ca în poze!), am mai scris despre el, l-am văzut într-o diminea&#539;ă pe deal la Silagiu, acum câ&#539;iva ani, prin telescopul de 8" al lui Lauren&#539;iu Alimpie cu un orthoscopic de 6mm. Eram după o noapte întreagă de observa&#539;ii, cred că un maraton Messier, nu mai &#539;in minte precis &#537;i nu ne mai venea să plecăm acasă. Atmosfera a fost atât de calmă &#537;i seeingul perfect încât benzile ecuatoriale se vedeau frumos până la marginea discului, distincte &#537;i cu ni&#537;te forma&#539;iuni maro pe care în acea vreme domnul Mircea Pteancu le-a denumit "barje". Culorile erau naturale ca la Hubble. Totu&#537;i nu se vedeau detaliile fine care se văd în poze, diametrul aparent fiind destul de mic la acel grossissment. N-a fost nici GRS-ul prezent ci doar sateli&#539;ii. 

În urma acestei nop&#539;i de pomină am decis să construiesc un telescop în jur de 8" &#537;i nu după multă vreme mi s-a ivit ocazia să cumpăr o primară sferică de newtonian F/3.75 (practic de nefolosit) pe care am dat-o la transformat în oglindă de cassegrain clasic. La F/15 am mai văzut Jupiter de multe ori cu acest telescop dar niciodată cu aceea&#537;i rezolu&#539;ie din cauza turbulen&#539;ei atmosferice. 

Astfel de condi&#539;ii cu seeing &#537;i transparen&#539;ă bună sunt foarte rare &#537;i trebuie profitat de ele la maximum.