-----------------------------------
lentilozaur
18 Ian 2016 15:51

Oculare binoclu
-----------------------------------
Deschid un nou topic dedicat ocularelor pentru un binoclu pentru a va impartasi cateva experiente si cu dorinta de a discuta legat de alegerea unor oculare potrivite pentru un binoclu apocromat cu apertura de 100mm si raportul focal f/5.5. 
Problema care se da este una relativ simpla si anume alegerea unor oculare (3-4 perechi) cu care sa se acopere o plaja de grosismente de pana la 55X (adica 10mm focala ocularului cel mai scurt) precum si un camp real maxim la grosismentul minim. Campul aparent ar trebuie sa se incadreze intre 58-68grade si ocularele sa fie de buna calitate, cu un relief ocular generos chiar si la focale mici. Mai trebuie spus ca deschiderea prismelor este de 23mm, deci ocularele cu diafragma de camp de peste 23mm vor vigneta (sunt vizate aici cele care dau grosismente mici si campul real maxim). 
Pana primesc sugestii de astfel de perechi de la cei care doresc sa isi imagineze diverse solutii vreau sa spun ca instrumentul va fi folosit si pe observatii terestre. Aici m-am lovit de o situatie incredibila. Ocularele de astronomie, chiar si cele premium dar si unele oculare pentru lunete terestre modifica deranjant culorile obiectelor. Suplimentar, foarte multe oculare wide angle de astronomie nu sunt ortoscopice si ca urmare la observatiile terestre deranjeaza. Fiind un binoclu am sansa sa asez doua oculare diferite de focale apropiate in fiecare tub si sa compar foarte rapid caracteristicile care altfel ar fi dificil de analizat comparativ.
Pana acum am incercat sau sunt in curs de testare:


- Plossl 32mm. Nu imi place campul redus si relieful ocular putin cam mare (apar probleme de pozitionare a ochiului). Imaginile in schimb sunt foarte bune dar iti da acea senzatie ca privesti intr-un tub.

- Zeiss GF-PW 10x / 25mm. Niste oculare de microscop absolut geniale. Sunt ortoscopice, nu modifica culorile, personal le consider mai sharp decat Panopticele in zona centrala a campului. Corectia campului nu este asa de buna ca a Panopticelor dar ocularele nu au diafragma montata. Relief ocular putin cam mare. Apar ocazional probleme de pozitionare a ochiului. Au o sansa foarte mare sa le pastrez pentru culori si sharpness.

- Panoptic 24mm. Modifica culorile. Are niste distorsii relativ deranjante la marginea campului. Raman o optiune pentru astro. Campul este foarte bine corectat. Vigneteaza (diafragma de camp este de 27mm). Sunt totusi pe lista pentru a face o pereche.

- APM 20mm camp aparent 70 de grade. Niste oculare cinstite. Nu modifica culorile. Campul este putin prea mare pentru gusturile mele. Usor soft. Se pare ca ma simt bine in zona 60-65grade. Sunt ocularele cu care vine binoclul si dau rezultate interesante probabil fiind special alese sau fabricate. Nu se gasesc pe piata sau eu nu le-am gasit.

- Panoptic 19mm Modifica culorile. Are niste distorsii relativ deranjante la marginea campului. Raman o optiune pentru astro. Campul este foarte bine corectat. Sunt totusi pe lista pentru a face o pereche (Panopticul de 19mm este un fel de "perfect match" pentru acest instrument pe astro). Pe rapoarte focale mari sunt ok.

- Skywatcher EF 19mm Camp aparent 65 de grade. Nu modifica culorile. Au fost mereu printre preferatele mele "low cost" f/5.5 este prea mult pentru ele. Niste oculare decente dar nu perfecte. Foarte mici ca dimensiuni. Daca nu aveam APM-urile le pastram pana gaseam o pereche pentru Panopticul de 19mm.

- Swarovski WW 15.4mm camp aparent 66 grade eye relief generos. O optiune foarte buna in zona 15-16mm. Modifica culorile. Campul este destul de bine corectat. Foarte compacte. Le pastrez pentru aceasta focala. Sunt extrem de greu de gasit mai ales in pereche.

- Skywatcher EF 16mm Camp aparent 60 de grade. Niste oculare interesante. Au fost mereu printre preferatele mele "low cost" Nu modifica culorile. Din pacate f/5.5 este prea mult pentru ele. Avand Swarovski-urile nu le-am testat intens. Sunt foarte foarte compacte si bine facute. Pe rapoarte focale mari sunt ok.

- Konig (Hapo) si Erfle (Zeiss) de binocluri 8x30. Rezultate bune chiar foarte bune (de la perechea Konig fara coating!) dar necesita adaptari suplimentare pe 1.25", relieful ocular este mic asa ca ma gandesc sa renunt la ele dar le mai dau o sansa. Camp aparent mare. Konigurile nu schimba culorile. 

- Super Plossl 10mm Relieful ocular si campul sunt prea mici pentru o experienta placuta.

- Plossl silver 6.2mm Relief ocular imposibil de mic pentru mine. Instrumentul inca "poate" la 88x dar necesita niste oculare mai confortabile.