-----------------------------------
claudiu daniel
20 Ian 2016 19:20


-----------------------------------
Salutare . In semnatura vad ca detii un binoclu . Ai mai privit la numitele dso prin vreun telescop ? 

Sfaturile vor fi in functie de fiecare in parte , unii vor zice mic si de calitate  , unii mare si calitate medie. Eu unul am avut de ales cam la fel : de banii pe care i-am dat pe un telescop de-a gata ( din fabrica) putem sa-mi iau un equinox 66 mm ota (mic si bun) , sau sa iau optica separat si sa bibilesc eu restul + achizitii suplimentare (focuser , materiale ,etc),  nu mai zic de timp , cred ca nu era gata nici acum , dar : aveam un telescop ,mai bun poate ,de cat am acum . Daca dadeam chix cu mecanica si constructia home made  poate era mai prost decat ce am acum , desi aveam oglinzi "shtantza". 

Oricum , am privit prin equinox 66 si nu am vazut ce am vazut prin 250 mm , cineva mi-a zis ca voi ramane socat de cum o sa vad luna prin 66mm de firma , nu a fost asa , vazusem asta prin capac cu gaura off axis de 90 mm la telescopul meu (newton 250 mm) , asa abrupt la raport f/d cum este el si made in china de felul lui . Unii la observatii vor fi atenti mai degraba la corectia pe margine , de la cat la % din camp apare coma , cat la % pierde ocularul prin transmisie , cat pierde obiectivul , cat pierde  pentru ca nu are oglinzi lambda 10 si obstructie 30% in timp ce altii au lambda 10 la ambele oglinzi si naglere care sa le analizeze .Eu unul prefer sa fiu contemplativ ; fotonii care reusesc si trec de toate suprafetele optice , toate aberatiile , obstructiile ,defecte si etc a tot ce inseamna telescop...ii SIMT . Aici intervine acel ceva numit pasiune , adica sa ai impresia ca ai stat in frig jumate de ora cand de fapt au trecut doua sau trei ore . 

Daca te regasesti in ultima fraza , si nu vrei si vizual si astrofoto "ca in poze" (adica dso , planetar  cu imagini ca pe internet ) eu zic ca newton/dobson 150 mm este exact ce iti trebuie , dar NEAPARAT dupa ce vezi cu ochiul tau cam cum s-ar vedea prin telescop  ce te intereseaza pe tine , asta e MUSAI , mai ales la cate poze vezi pe net cu toate M-urile , ngc-urile , planete si etc . Dupa cateva sesiuni poate o sa vrei mai mult de 150 mm sau poate o sa-ti treaca microbul 

Nu te grabi , analizeaza cu ochiul tau propriu si personal . 

Asta e parerea mea .