-----------------------------------
zoth
22 Ian 2016 21:30


-----------------------------------
Cu ani in urma am reusit sa salvez de la o casare de echipament militar 5 oculare din care 4 erau identice si unul facea oarecum nota separata.
Din cele patru am modificat doua pentru uz telescopic si doua le-am pastrat in montura lor originala in vederea construirii unui binoscop (proiect care nu s-a finalizat nici in ziua de azi).
Formula lor optica este Konig II, focala de 28mm si folosesc sticle ce imprima imaginii acea tenta galbena des intalnita la optica ruseasca.
Cel de-al cincilea ocular maltratat de mine si nascut parese cu un defect pe una din suprafetele unei lentile difera doar la acoperiri si la sticlele folosite pastrand insa aceeasi formula optica. Imaginea furnizata nu denatureaza insa tonul de culoare. Focala lui difera putin de a celorlalte fiind de 30mm. Am aflat mai tarziu de ce ocularul in cauza facea nota separata: era modelul prototip.
La prima masuratoare dupa repararea ocularului mi s-a parut ca planul focal are curbura inversa fata de ocularele clasice, asa cum zice Catalin. Cu toate astea neclaritatea marginala a imaginii spunea altceva. A doua masuratoare in loc sa ma lamureasca m-a bagat mai mult in incertitudine. Va trebui sa gasesc o metoda micrometrica de precizie mai buna pentru a ma lamuri. Subiectul ramane deschis.
Mai jos optica lui: