-----------------------------------
zoth
08 Apr 2007 08:53


-----------------------------------
ATM = amateur telescope making
pai situri cu informatii pt cei care-si construiesc singuri telescoape sunt cateva pe web-ul romanesc. mai bine zis pagini in anumite site-uri. Cele mai bune articole pe tema asta sunt la: www.astroclubul.org/mures
Daca e vorba de varianta tiparita a ATM (se tiparea o data in usa, acum nu se mai tipareste) nu cred ca are vreun sens pt romania.

Simplist vorbind da, dar e prea simplist.
Prin ATM, gandindu-ma in special la cel american, eu vad mai degraba un spirit colectiv, un curent pasional la nivel de grup despre telescoape si despre istoria lor, multe schimburi de idei si solutii practice intre membrii unei colectivitati bine inchegate.
Tot prin ATM la nivel de grup vad proiecte indraznete pe care un singur om nu s-ar incumeta sa le abordeze. Ar fi multe de spus dar nu vreau sa va plictisesc.
ATM-ul american a nascut multa literatura de specialitate si a readus la viata designuri de telescoape de mult uitate dar foarte interesante. Nu cred ca sunt de neglijat asemenea aspecte.
Am in fata acum prima mea carte de ATM pe care am cumparat-o de curand si din care vreau sa va dau un citat de pe coperta in speranta ca am sa trezesc un pic de interes:
"Perfecting the refracting telescope has frustrated lens designers and glass makers since the invention of the telescope. This is because using standard crown and flint glasses residual longitudinal color cannot be reduced to an optically harmless value. Even today the most expensive special glass apochromats show some noticeable color, especially at the limits of the visual spectrum.
However, for over 106 years a refractor design has been available that is totally free of harmful color defects. Employing but one glass type, this design achieves amazing performance..."
Sper sa nu ma omoare nimeni pentru acest citat.
Asadar cred ca ATM inseamna mult mai mult decat o activitate singulara, este mai mult decat orgoliu personal.

Lucia, mesajul tau nu l-am inteles in totalitate dar vad ca intre timp te-ai razgandit. Opiniile tale sunt oricand binevenite, ca de altfel opiniile tuturor.