-----------------------------------
Catalin
26 Ian 2016 21:40

Catalin cretu - Iasi
-----------------------------------
Sint un om ale carui pasiuni sint legate de natura: alpinist cu experienta, cu multe trasee in tara si pe afara, pasionat,printre altele, de birdwatching si de ornitologie. Astronomia a venit cumva firesc, ca noua pasiune. De fapt, ma intereseaza de multi ani, dar abia acum am ajuns sa ii dedic ceva mai mult timp. Am invatat constelatiile fiecaruia  anotimp, am facut observatiile pe care le-am putut face prin binoclu (am doua binocluri, Nikon si Celestron, 10X50), am petrecut ore bune in fata cartilor sau a softurilor dastronomie. Locuiesc in afara unui oras mare, la curte si am stat multe ore cu ochii pe cer, observind atit elemente ce pot fi observate cu ochiul liber (constelatii, planete, Statia orbitala internationala), cit si cu binoclul (nebuloasele din Orion, Roiurile duble din Perseu, galaxia Andromeda, ocultatia recenta a Aldebaranului). Citesc fel de fel de carti legate de astronomie deocamdata de popularizare, de la Carl Sagan, Stephen Hawking la Atlase ale Cerului (foarte faina mi se pare Turn left at Orion,  sint asigur ca o stiti). 

Din pacate, in orasul in care locuiesc nu cunosc alte persoane pasionate de observatii si nici nu stiu sa existe vreun observator deschis publicului (desi exista unul aflat in administratia universitatii). 
Prin urmare, iata-ma autodidact. Urmatorul pas la care am inceput sa ma gindesc este achizitionarea unui telescop, dar nu ma grabesc, pentru ca vreau sa iau ceva care chiar sa imi foloseasca (pe moment, tinind cont de faptul ca sint un om activ si ca ies la munte cam in fiecare weekend, tind catre ceva usor de carat, gen Maksutov). As vrea sa pot observa planetele in conditii acceptabile, dar sa pot arunca un ochi si la citeva obiecte Deep Sky sau la cele dinb catalogul Messier. 
Cam asta pot spune deocamdata.
Zi buna! - azi, 26.01.2016