-----------------------------------
Teo
29 Ian 2016 00:45


-----------------------------------
Eu nu am nimic impotriva unor tehnologii revolutionare, atata timp cat ne vor permite sa vedem mai adanc in Univers.
Nimeni nu ne va putea lua telescoapele optice clasice, asa dupa cum nimeni nu a desfiintat velierele (navele cu panze).

Noul concept l-as vedea in felul urmator:
O oglinda clasica (obiectiv) sau o lentila, culege fotoni de pe o suprafata mare si ii aduna (concentreaza fizic) pe o suprafata mai mica, care ulterior va fi analizata de un receptor (camera sau ochi).
Un senzor mare electronic, plin de lentile sau micro-dispozitive receptoare, va capta lumina echivalenta sa zicem, cu cea care pica pe suprafata unui teren de fotbal. Aceasta va fi "concentrata" nu fizic ci virtual, informational, pe o suprafata mica, receptoare. In felul asta se obtine un fel de telescop virtual.
Ce este obiectivul  de telescop ? O galeata de lumina care aduna fotonii de pe o suprafata mare pe una mica, adica le schimba unghiul si ii inghesuie pe o suprafata mica intr-un plan focal.
Asta va face si noul senzor electronic  imens. Cel putin asa inteleg eu, asta fara sa fiu optician sau fizician.
Tare mi-as dori sa inventam telescoape cu care sa putem vedea exoplanete...fie ele si doar ca niste puncte luminoase. 
Eu nu vad o concurenta intre noile inventii si cele vechi. Vad doar alternative, iar unde este cazul, progres.
Personal imi place sa privesc la ocular, mult mai mult decat sa vad o imagine pe un monitor, dar daca altfel nu se poate, atunci si monitorul este util.
De multe ori, senzorul artificial si monitorul arta ce ochiul uman nu poate vedea si atunci sunt instrumente utile, complementare.