-----------------------------------
theogon
29 Ian 2016 20:27


-----------------------------------
Bine ai venit,

Chiar după ce am achiziționat o grămadă de instrumente (cazul meu) tot sunt în căutarea instrumentului ideal. Acesta însă nu există.  Așa că indecizia ta este de înțeles.
O aperură mare îți permite să observi obiecte mai puțin luminoase (galaxii, nebuloase) precum și mai multe detalii la planete și poți separa stele duble dificile.
Dacă locul de unde privești beneficiază de un cer de calitate nepoluat luminos, stabil și transparent, poți câștiga 2,3 magnitudini față de un cer urban) și poți compensa într-o oarecare măsură lipsa de apertură.
De aceea, poate -zic eu, ar fi bine să îți cumperi instrumentul cel mai mare pe care îl poți căra în rucsac (pentru că ai amintit că ești pasionat de munte)
Instrumentele, pe lângă greutate au și gabarit) 
Greutate mică și gabarit mic au refractoarele apocronmate sau ED până în 80 mm apertură, reflectoarele maksutov de 127 mm sau SC tot de același diametru. 
Aceste instrumente pot fi suportate de trepiede din aluminiu relativ decente 
Cea mai bună imagine o vei avea în refractor, dar nici mak-ul sau SC nu sunt cu mult în urmă. Poate găsești unul din aceste instrumente la bazar  și atunci efortul financiar va fi mai mic.
Din punctul meu de vedere (m-am uitat prin ED de 80 mm și prin mak de 127 mm) ED-ul nu te va dezamăgi și va fi un nelipsit tovarăș, iar dacă pasiunea petru astronomie te va cuceri definitiv îți vei lua cu siguranță instrumente (mult) mai mari.
Nu neglija nici mak-ul de 127 mm. Este un instrument puternic și poate îl găsești la un preț imbatabil. 
Grea treabă: din această dilemă nu putem ieși...am citat din clasici.