-----------------------------------
florin1982
09 Apr 2007 08:11


-----------------------------------
Immmm intrebarea era mai mult retorica deoarece in alte parti s-a aflat deja ca a fost vorba de un corp meteoric... insa la inceput se promitea transparenta (vezi articolele din ziarele de anul trecut) si cu promisul am ramas. De fapt in general se ramane cu vorbele si mai putin cu faptele.

Ideea de baza era: De ce crezi ca lucrul respectiv este neaparat necesar sa fie secret? Daca era meteorit de ce ar fi secret? Si daca NU este secret, de ce nu s-a aflat pana acum despre el?

Nefiind secret rezulta ca doar lipsa de informatii despre traiectorie, caracteristici obiect ar motiva lipsa unui raspuns clar pana acum (sunt totusi 365 zile de la promisiunea cu transparenta; nu cred ca o intrebare pe un forum de astronomie ar trebui sa aduca in final raspunsul). Urmarind firul logic rezulta ca lipsa de informatii despre traiectorie, caracteristici obiect arata ca spatiul aerian al Romaniei nu este chiar controlat asa cum se pretinde in documentele oficiale si asa cum este dorit sa fie aratat de catre oficiali atunci cand cu o seriozitate nejustificata de realitatea din teren cer aprobari :) 

Sper c-am expus impartial lucrurile :) 

Florin

P.S.: fara a aprinde discutia... in mesajul anterior vad ca vorbesti iarasi despre aprobari. Eu nu discutam despre sistemul (de altfel adus la perfectiune prin operatiune birocratice mai complicate decat ne-am putea noi inchipui vreodata dar inutile) de aprobari, bicrocratie ci DESPRE posibilitatea de a le si face reale. Eu vorbeam despre posibilitatile tehnice de a se asigura ca aceste aprobari sunt de fapt si respectate. 
Exemplul1: spune-mi un nume de radar si de unitate civila sau militara romaneasca care a detectat evenimentul de la Bacau. Ce au detectat?
Exemplul 2: spune-mi un nume de radar si de unitate civila sau militara romaneasca ce-l are in dotare si care poate sa vada, hai sa zicem, un SR-71 zburand la 27 kilometri altitudine. Atentie cand spun detectare ma refer la vectorul de pozitie precum si cinematica obiectului (componentele vitezei).
P.S.2.: despre obiectul super secret de la Bacau. Primul mesaj al acestui fir de discutie de pe acest forum descrie ce s-a intamplat la Bacau anul trecut. Utilizatorul Dragon a scris respectivul mesaj. Daca nu-l gasesti spune-mi si ti-l pot trimite separat.

P.S.3: a nu se intelege ca aducem in discutie negativa rolul controlorilor de zbor din Romania! Nicidecum. Ne-am dori ca multe alte clase ale societatii romanesti sa fie de calitate comparativa cu cea a controlorilor de zbor. Cine nu cunoaste meseria respectiva probabil nu-i da atentie, dar sunt ochiul care vegheaza la buna desfasurare a zborurilor deasupra Romaniei. Insa de aici si pana la a spune ca INTREG spatiul aerian romanesc este supravegheat... e cale lunga :) Tehnic se poate demonstra ca lucrurile nu stau chiar asa. 
La portiunea militara nu ma refer deoarece nu cred ca este locul aici... dar si de acolo lucrurile au mai transpirat prin presa si oamenii isi pot face o idee despre cum stau "treburile" respective.