-----------------------------------
lentilozaur
02 Feb 2016 01:32


-----------------------------------
Am prins o seara mai odihnita si cu Orionul la geam, in ciuda poluarii luminoase, am testat iarasi ocularele, acum pe partea astro. 
La focale lungi Zeiss-urile GF-PW 10x raman niste oculare foarte bune, comparabile cu Panopticele. Panopticul tinde sa dea stele mai fine dar Zeiss-urile mi se par mai bune la transmisia de lumina chiar daca nu au campul bine corectat pana la margine. Per ansamblu imaginile sunt destul de frumoase si te indeamna sa tii perechea pe instrument.
Swarovski-urile 15.4mm WW raman preferatele mele pentru focala asta, campul de 65 de grade si relieful ocular oferit le fac foarte confortabile. Inteleg de ce multi isi iau o pereche de Docter UWA 12.5mm si nu le mai schimba de pe instrument. 
APM-urile de 20mm sunt bune pe astro dar nu exceptionale si sunt bine imperecheate cu instrumentul. Intra frumos in focus.
Perechea de super plossl-uri de 10mm au fost o revelatie pe astro si mi-au confirmat ca am nevoie de o pereche de oculare bune cu focala de 10mm asa ca am comandat doua oculare Radian si am in vedere inca o pereche de 7mm.
Am testat in plus cateva oculare de microscop printre care o pereche de Meopta 20x pe 23mm care in ciuda faptului ca sunt Kellner dau niste imagini excelente. Astept doua seturi de adaptoare 23mm-1.25" si 30mm-1.25" pentru a testa mai multe oculare de microscop. Niciodata nu am fost asa de interesat de ocularele din zona microscopiei insa se pare ca unele sunt foarte foarte bune pentru vederea binoculara si mult mai accesibile decat ocularele astro de top.