-----------------------------------
Dbird
02 Feb 2016 15:51


-----------------------------------
Draga Adrian,
Am mai adus vorba despre ele dar revin cu ideea. Incearca sa faci rost de oculare de la statiile Sokkia sau de la nivelele Sokkia. Cuata modelele vechi care au echipamentul de culoare portocalie (la nivele) si respectiv gri cu verde la statiile totale. Oculare se desurubeaza foarte usor avand montura pe filet sau baioneta. Sunt oculare cu camp foarte mare si cu o sticla si depuneri exceptionale. La puterile de marire 20 - 35 ori ocularele au undeva in jur de 8mm (sigur mai mic decat 10mm) focala. Au o rezolutie superba si un contrast foarte bun. daca obiectivele binoclului in cauza sunt de buna calitate si au acoperiri bunicele albastre si/sau mov-indigo vei obtine un fundal negru superb pe cer. Au totusi micul (?) dezavantaj al unui eye-relief ceva mai scazut , ce iti va pune in contact genele cu lentila superioara, dar cred eu ca merita totusi sa faci o incercare. Este de asemenea adevarat ca va trebui sa le montezi tu in tuburi de 2'' pentru a le adapta la focusere (aici ai avea avantajul sa le cuplezi astfel si cu un eventual barlow isurubabil). Adaptarea este simpla ele avand un diametru mai mic. 
Astfel de echipamente le poti gasi la topometri care caseaza aparate vechi de tipul mentionat mai sus. 
Am adus vorba de firma si modelele mentionate din simplul motiv ca am testat personal aceste modele, ceea ce nu inseamna ca si alti producatori de astfel de echipamente nu ar avea performante similare!
Asta ar fi una.
Cea de a doua, poate putin off-topic , dar nu pot sa ma abtin sa nu fiu extrem de invidios pe acest proiect prezentat aici pe larg, caci de mai mult timp tot imi doresc si eu sa pot modifica un binoclu in acest sens.  :(