-----------------------------------
lefmir
02 Feb 2016 17:02


-----------------------------------
Buna ziua si multumesc frumos!

Am rezolvat partial problema focalizatorului si anume: am inlocuit tubul de carton pe care culiseaza tija focalizatoare cu una facuta de mine cu catifea pe interior. L-as fi salvat pe cel vechi, insa panza pe care culisa tija era destul de rupta de vechime.
Problema acuma este ca trebuie sa adaug progresiv foi(am observat ca cele de ziar sunt perfecte) cu aracet pentru a il ingusta progresiv deoarece se micsoreaza cand se usuca si se mai taseaza. 
Ma trezesc ca se slabeste si aproape pica singur si in momentul acela il desfac si ii mai lipesc o foaie de ziar, se strange iarasi cum trebuie, iar se largeste. Banuiesc ca va ajunge la un moment dat la un prag in care se va compacta cartonul si o nu voi mai fi nevoit sa completez cu foi.

Am putin probleme cu montura, mai exact 2: vaselina veche si lipicioasa se combina cu condensul din aer si devine prea alunecoasa. trebuie sa le strang foarte tare ca sa tina, spre exemplu, alinierea polara si imi vine destul de greu sa o fac precis.
A doua problema este cu manerele de reglaj fin, au stat foarte mult montate si s-au strambat. Cand reglez unghiul orar, daca ajung cu manerul in pozitia de sus tinde sa pice si sa se mute de unul singur.

Multumesc mult pentru link-uri! vreau sa folosesc hartie deoarece imi stric vederea de noapte cu laptop-ul incercand sa caut cu diverse soft-uri. 


As dori pe viitor sa motorizez montura pentru ca mai fac si poze cu un webcam si mi-ar fi foarte utila. Aveti idee daca se potriveste asa ceva: 
http://magazin.telescop-expert.ro/motor-ra-pentru-montura-eq1-single.html
in sensul in care este un standard sau trebuie sa montez ceva special sau al vremii?

Atasez o captura de aseara cu Jupiter.
Numai bine!

Mircea