-----------------------------------
Herr_Alien
05 Feb 2016 12:23

&quot;Ocular spectroscope&quot;
-----------------------------------
Am profitat de vremea urata din ultimele zile, si am pus mana pe traforaj, dopuri de Pepsi (musai!), CD-uri si teava de canalizare de 32mm.
Am avut drept ghid un capitol din "Scientific American - Amateur Astronomer" si ceva pagini de web, in care sunt descrise tot soiul de spectroscoape cu retele de difractie de transmisie facute din CD-uri.

O paranteza, un CD lucreaza mai bine ca retea de difractie prin reflexie; ca sa obtii o retea prin transmisie, CD-ul (sau bucata de CD) trebuie "epilat" de stratul metalic cu bucati de banda adeziva.

Fanta am realizat-o lipind doua bucati de plastic (margini din sacul de mancare pentru catel), peste o gaura data intr-un dop de pepsi. Distanta intre ele am pastrat-o cu o fasie de aluminiu pentru ambalat mancarea. Am reusit insa sa ma incurc la a doua bucata de plastic, si in loc sa o pun cu taietura "naturela", facuta de masina care a debitat sacul, am lipit-o cu partea taiata cu foarfeca. A rezultat o grosime neuniforma, cu neregularitati :(.

Inainte sa tai bucata de CD, am lipit intai o bucata de banda adeziva pe partea metalica - atat pentru protectie, cat si pentru epilarea ulterioare.

Am folosit o lentila biconvexa simpla, de 32mm distanta focala, montata intr-un al doilea dop de pepsi. In acelasi dop de pepsi am lipit apoi si reteaua de difractie (fost mediu purtator de date), cu partea epilata catre lentila. Ideea aici a fost sa protejez acea zona de praf si zgarieturi.

Cele doua dopuri le-am fixat apoi intr-o bucata de teava de PVC de 32mm diametru, si 35mm lungime. Am mers pe o lungime mai mare, deoarece dopul purtator de fanta a fost pus invers; in el ar urma sa practic apoi acel "filter slot".

In interior am folosit hartie innegrita cu un marker permanent.

Reglajul a presupus doua manevre:
 - rotit dopul purtator de fanta pana cand spectrul unui bec a aparut ca un dreptunghi, nu ca un paralelogram; in acest mod m-am asigurat ca fanta e paralela cu (corect spus ar fi tangenta la) liniile retelei de difractie
 - apasat pe ambele dopuri, pana cand fanta a ajuns sa fie la o distanta de lentila egala cu distanta focala.

Rezultatul e mai bun decat m-am asteptat.
Da, eficienta e mica (un CD nu e o retea de difractie blazed), da, rezolutia nu e grozava (desi cu o fanta mai buna si cu o lentila de colimare de focala mai lunga, se poate imbunatati).
Dispozitivul insa permite vizualizarea unui spectru de emisie dat de o lampa fluorescenta, permite diferentierea intre un spectru dat de un bec incandescent fata de unul cu LED. Si da, cand m-am uitat cu el direct la soare, am vazut linii de absorbtie.

E insa un prim pas, mai distractiv decat am crezut initial.

--- edited ---

Am uitat schema optica ...