-----------------------------------
alexconu
09 Apr 2007 21:45


-----------------------------------
Daca ai fi avut ocazia sa folosesti un ocular de-asta electronic nu cred ca iti mai doreai sa cumperi. E o porcarie. Are imagini relativ decente doar la luna si poate fi utilizat la actiuni de popularizare, poate. Pe de alta parte, chiar daca ocularul asta ar fi supercalifragilisticexpialidocious tot n-ar fi o idee buna  in opinia mea. Imi cumpar un telescop ca sa fac observatii vizuale (aka cu ochiul meu propriu si personal); astrofotografia e alta poveste si maretul ocular electronic n-are nici o aplicatie aici. Decat sa pui ocular electronic la telescop mai bine te uiti la poze.. serios.
Ziceai ca vrei sa incerci fotografie punand sony-ul fara ocular. N-o sa mearga. Atata timp cat obiectivul sta pe camera (iar la h5 nu poate fi dat jos) trebuie utilizat si ocularul telescopului. Altfel nu poti fotografia. Daca o sa incerci cu mai multa atentie (ocular de 25mm pt inceput, ISO mic, diafragma deschisa la maxim, obiectivul cam pe la focala de 50mm echivalent) ar trebui sa obtii rezultate destul de ok. Tii camera in mana si o apropii cat poti de mult de ocular. Camera e focalizata pe infinit, telescopul pentru ochi; corectiile de focus le faci din focuserul telescopului.
Nu esti multumit de imaginile pe care le vezi in telescopul tau. Daca scrie pe el ca-i de 10 inci pai atat ar trebui sa aiba. In primul rand ai facut observatiile de pe balcon. E unul dintre cele mai nepotrivite observatoare :D mai ales cand vine vorba de planete. Privesti peste toate cladirile din oras care emana caldura si creeaza turbulenta astronomica:inamicul nr. 1 al observatiilor planetare. Apoi, depinde ce putere de marire ai folosit si care erau asteptarile tale legat de ceeea ce o sa vezi in ocular. Imagini ca la Hubble n-ai sa vezi, iar detaliile fine nu apar de prima data cand ai pus ochiul la ocular. Usor, usor, dupa mai mult timp petrecut la ocular o sa vezi ca anumite obiecte isi vor schimba aspectul; practic ochiul tau va invatza sa se uite la ele.
Bafta in continuare