-----------------------------------
Erwin
07 Feb 2016 20:04


-----------------------------------
Aseară am avut a doua sesiune de teste la Comana cu acest ocular, alături de Erfle militar &#537;i un ocular Maxvision de 34mm. De data asta l-am folosit cu adaptorul nativ de 2" &#537;i într-adevăr câmpul s-a extins pe cele 72 grade cu o imagine frumoasă până la marginea câmpului, spre deosebire de cel militar. Maxvision este la fel de bun &#537;i avantajul Hyperionului este greutatea &#537;i volumul redus. 

Am observat Pleiadele, zona M42 din Orion, roiul dublu din Perseu, M31 Andromeda. Transparen&#539;a a fost bună, seeing-ul mediu. Din păcate Andromeda era într-o zonă poluată cu lumina Bucure&#537;tiului, a&#537;adar am putut vedea doar nucleul, M32 sau 110 n-au fost vizibile. 

Concluzia este că Asfericul este decent &#537;i comparabil cu oculare mult mai scumpe de&#537;i poate nu atinge performan&#539;ele maxime se încadrează în bugetul amatorului mediu-avansat. La fel &#537;i Maxvision a fost o surpriză plăcută. Din păcate nu ne-a dat prin cap să-l testăm pe dobsonianul ultralight de 305mm alături de Williams Optics de 17mm supranumit "shaworma". :D