-----------------------------------
Herr_Alien
08 Feb 2016 13:10


-----------------------------------
@Cristi65
Da, se obtine o rezolutie mai buna, aceiasi cantitate de lumina fiind "intinsa" pe o dimensiune unghiulara de doua ori mai mare decat in cazul unei retele de 500 linii/mm.

Alegerea depinde si de destinatia finala:
 - spectroscopie solara? Ai lumina berechet (aproape!), poti folosi cam toate trucurile disponibile ca sa cresti rezolutia.
 - vrei sa confirmi un "transient" ca fiind o nova? O rezolutie mica este suficienta sa puna in evidenta linii de emisie, si atunci te concentrezi pe eficienta luminoasa, si incerci sa limitezi cat de mult intinzi spectrul.

@Stanescu Octavian
Deocamdata ma joc :). Cum pe mine ma intereseaza o spectroscopie de rezolutie mica, dar eficienta mare, nu exclud nici un elemet dispersiv gen tren de prisme. Imi mai trebuie ceva experienta practica pana sa iau in calcul retele blazed mai serioase.

---- edited ----
Eram sa uit: am inlocuit fanta cu alte doua bucatele de plastic, decupate din coperta unei mape A4. Spatierea - la fel, fasie de aluminiu.
Spectrul a devenit mai curat, si o lampa economica fluorescenta arata un spectru mai clar. Cea mai buna separatie am detectat-o in zona verde, unde am vazut doua linii de emisie apropiate. Un spectru de referinta ( https://publiclab.org/notes/cfastie/12-3-2012/spectrometer-testing - liniile 4 si 5 ) mi-a spus apoi ca distanta intre ele este de 2 - 3 nm. Pentru o lungime de unda centrala in jur de 500 nm, asta duce la o rezolutie R=200 - 250.