-----------------------------------
C.Ovidiu
11 Feb 2016 21:53

Constructie luneta 60/900
-----------------------------------
Buna dragi colegi, am intrat in posesia unui obiectiv de 70mm diametru focala 900 numai bun pentru duble norocul e ca deja am toate componentele pentru el.

 Am hotarat sa o fac de 60mm diametru pentru asta celula trebuie sa se potriveasca cu cea de la tubul optic a fostei lunete SW de 60/900, asta s-a putut doar daca montam celula suport invers, pentru asta am demontat lentilele si le-am centrat dupa care le-am lipit pe margine cu silicon 99% elasticitate, am folosit pentru centrare banda izolanta electrica, dupa uscare am scos banda.

 Iar apoi am inversat obiectivul pentru a corespunde schemei optice fiindca ca am montat celula suport cu capu in jos iar lentilele trebuiau sa fie si ele inversate altfel nu corespundeau cu schema optica, dupa care am lipit suportul de tub cu silicon pe margine puls am lipit 3 placi metalice pentru sustinere din  moment ce era imposibil sa bag un surub de strangere pentru ca lentilele erau in cale si nu aveai loc unde sa le bagi.
Placile din aluminiu au fost lipite cu picatura si aici nu puteai baga suruburi pentru ca era aproape de lentile.
Dupa 3 zile siliconul s-a uscat brici si picatura la fel practic sa cimentat celula foarte bine am venit  cu inca 3 placi din otel pentru o prindere buna iar apoi  am trecut la teste pe stele.

 Clar deci nu se mai poate demonta celula cu lentilele e sudata de tub si nici nu mai poti sa scoti lentilele pentru ca partea pe unde ies e bagata in tub si e sigilata de el. Ca la o luneta Bresser Skylux 70 unde scoti lentilele prin fata, aici nu le mai scoti dar de ce sa le scoti odata centrate, prafu nu mai poate intra.
Iar celula originala a lunetei de 60 in care am inserat noul suport cu lentilele atinge obiectivul deci lentila Flint nu si marginea inelara a celulei.

 Focuserul e homemade nu e cel original, fiind din mai multe mufe pentru tevi de canalizare groase, a iesit pefect sunt din plastic gros, iar focusarea se face prin glisarea ocularului inainte/inapoi, am montat un colier la portocular pentru a tensiona in asa fel incat ocularul sa nu il mai strangi cu surubul.

 Pana la urma fratilor a iesit mult mai bine de cat credeam stele is perfect circulare la fel si discul airy la 150x, am observat dubla Castor pentru a testa luneta.
Urmeaza si alte teste.