-----------------------------------
Mircea Pteancu
18 Feb 2016 21:40

Astroclubul Bucuresti-spicuiri din revista Vega nr. 152
-----------------------------------
In aceasta seara am primit prin gmail numarul 152 al revistei ''Vega'' ,revista publicata de Astroclubul Bucuresti.
Primirea revistei m-a umplut de ganduri si amintiri.
Primul meu contact cu Astroclubul Bucuresti dateaza de prin 1981.
Fiind student la Brasov , am profitat de distanta mica pana la Bucuresti si am vizitat in aceeasi zi Muzeul de Istorie Naturala ''Grigore Antipa''


http://www.romania-redescoperita.ro/index.php/component/k2/item/600-muzeul-national-de-istorie-naturala-grigore-antipa

si Observatorul Astronomic ''Vasile Urseanu''.

http://www.astro-urseanu.ro/

La Muzeul Antipa am fost rapit de multimea si misterul bogat al exponatelor asa ca m-am pierdut in faldurile epocilor geologice si paleontologice.
La Observatorul Urseanu l-am cunoscut pe Ion Corvin Sangeorzan.
Am ajuns dupa-masa , destul de tarziu la observator ,Ion Corvin Sangeorzan tocmai se pregatea sa plece .
In primul moment nu a fost prea incantat de sosirea mea dar afland ca are in fata un astronom amator venit tocmai... de la Brasov , s-a ocupat de mine.
Pe masura ce priveam si discutam exponatele ,si sub avalansa mea de intrebari entuziaste ,atmosfera s-a incalzit si am comunicat din ce in ce mai bine.
Punctul culminant al vizitei a fost luneta Zeiss de 150 mm ,renumita ''Grosse Bertha''.
Am vizitat si terasa.
La acea vreme institutia era un gen de muzeu de popularizare a Astronomiei  si a stiintelor conexe.
Era dotat cu numeroase exponate ,am vazut multe alte instrumente ,inafara de luneta Zeiss , unele fiind in mod vadit creatii ATM. Printre ele mi-a retinut atentia un Maksutov-Cassegrain - cu o apertura mi se pare  de 18 cm- si cu tubul de sectiune patrata ,cu exteriorul imbracat in PFL.
La plecare , Ion Corvin Sangeorzan m-a invitat sa particip la apropiata  actiune intitulata '' Serbarea Echinoxului de primavara''.
Ceea ce s-a intamplat.
Astfel am avut ocazia sa fac   cunostinta  cu cativa astronomi amatori din Capitala.
In mod  deosebit i-as mentiona aici pe  Vladimir Boico , Dan Vidican , Costel Opriseanu , Deak Zoli , Danut Ionescu , Emil Kolossy.Si altii.
Mai tarziu l-am cunoscut si pe Matei Alexescu ,deja stramutat la Bacau la vremea primei mele vizite la Astroclubul Bucuresti.
M-a uimit inca de atunci si sunt si acum  impresionat de faptul aproape incredibil ca in Bucuresti , in conditii foarte ostile pentru observatia astronomica , exista acest minunat manunchi de iubitori ai Astronomiei  grupati in Astroclubul Bucuresti.
In ochii mintii mele ,aceasta este fara indoiala cea mai veche organizatie de astronomi amatori romani , cu un pedigree ilustru - desi nerevendicat - provenind chiar din Societatea Astronomica Romana ''Camille Flammarion'' fondata in 1908 de catre Victor Anestin.

Rasfoind revista ''Vega'' nr. 152  aflam , la pagina 8 , ca Astroclubul Bucuresti s-a dotat cu un telescop Dobson de 400 mm diametru si cu nelipsitul  ocular de camp larg.
Sprijinindu-se pe traditie , iata un astroclub care se pregateste pentru viitor.
Este o veste imbucuratoare ,intr-o lume in care tot mai multe organizatii si observatoare astronomice pier.

Acestea sunt gandurile care m-au cuprins atunci cand am rasfoit revista Vega si am vrut sa vi le impartasesc si voua.
Le-am pus aici pentru ca este vorba in primul rand despre  clubul  de astronomi amatori  al caror mesager elegant este revista Vega.

Mircea