-----------------------------------
Erwin
20 Feb 2016 00:53


-----------------------------------
Eu am construit o montură simplă din teu de instala&#539;ii pentru luneta 80/900. Am avut nevoie de două flan&#537;e confec&#539;ionate la strung, una pentru prinderea lunetei, cealaltă pentru prinderea monturii pe trepied, nu se găsesc la magazinele de specialitate decât unele mari &#537;i grele. Am folosit piese din alamă, mai mici decât cele recomandate, văzând că sunt mai bine finisate filetele însă am scăpat din vedere aspectul esen&#539;ial, jocul. Care, la filetele pieselor din alamă este mare &#537;i nu sunt conice ca piesele din fontă. A&#537;adar î&#539;i recomand să construie&#537;ti clasica montură de 2" din T de fontă. Este foarte importantă &#537;lefuirea filetelor cu abraziv fin, cu multă răbdare până se ob&#539;ine o păsuire perfectă. Domnul Mircea Pteancu are o astfel de montură care este incredibil de fină, precisă &#537;i stabilă, incomparabil mai bună decât una din comer&#539;. Merge ca unsă! :)

Po&#539;i de asemenea construi un trepied simplu din lemn, cu sau fără reglaj de înăl&#539;ime. La trepied sunt importante triunghiurile care se formează între picioare &#537;i păianjenul central care este bine să fie solidar &#537;i cu o &#539;eavă centrală de&#537;i nu e neapărat nevoie de ea. Piesa dificilă este capul trepiedului pentru că trebuie să fie împăr&#539;ită exact cu laturile la 120 grade. Se poate face din bucă&#539;i, un disc &#537;i 3 piese din material plin sau &#539;eavă pe care se fixează cu &#537;uruburi picioarele.